Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,82 Ft
Euró
394,75 Ft
Font
471,82 Ft
Bitcoin
63,579 $

Újabb két elavult börtönt ürítenek ki, a munka már kezdetét is vette

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról később hoznak döntést.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megkezdi a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését. Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetőjének elmondása szerint a győri börtön után újabb két intézetet szűrt ki az az átfogó vizsgálat, amely biztonsági, fenntarthatósági és egyéb minőségbiztosítási szempontok alapján világítja át a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működtethető büntetés-végrehajtási intézeteket. Kiemelte: modern rendvédelmi szervként a büntetés-végrehajtás az elmúlt években egy történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósításába kezdett.

Mégpedig olyanba, ami „a 21. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett célul tűzte ki kollégáink munkakörülményeinek javítását, valamint infrastrukturális rendszereink hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetését”. Hozzáfűzte, ennek a folyamatnak köszönhetően ma már megújuló munkakörnyezet, okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját az intézetek többségében. A börtönökben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerrel képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is. Soron kívül Volt kedvese arról, kicsoda Magyar Péter valójában: erre nem is merek válaszolni

Állítása szerint a következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben Magyarország első high-tech börtönében. „Ezek a fejlesztések azonban néhány elavult intézetünkben – ez esetben Szekszárdon és Egerben – már csak aránytalanul magas ráfordítással lennének megvalósíthatók” – jegyezte meg az ezredes. Egyúttal kiemelte: a két intézet együtt csupán 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani, amely a szervezet teljes férőhely-kapacitásának alig haladja meg az egy százalékát, miközben a rezsiköltségek – a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemző miatt – rendkívül magasak – írja az MTI.

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról később döntenek, az ütemezett kiürítést pedig várhatóan novemberben fejezik be – tette hozzá Makula György. Továbbá felhívta a figyelmet arra: az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják pályafutásukat, amelyhez a rendészeti ágazat minden segítséget biztosít. De múlt héten arról is beszámoltunk, hogy a hazai börtönök is felkészültek arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben, ugyanis arról érkezett hír, a fogvatartottak és a bv-dolgozók egyaránt készen állnak. A részleteket ebben a cikkben fejtettük ki.