Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,78 Ft
Euró
394,52 Ft
Font
473,59 Ft
Bitcoin
63,192 $

Így néz ki a kormány 10 éves népegészségügyi terve

Az új stratégiáról a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára beszélt részletesebben.

...svg content...Fotó: MTI/Soós Lajos
Belföld
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

Elkészült a nemzeti népegészségügyi stratégia, mely a következő tíz évben meghatározza a legfontosabb célokat, beavatkozási területeket, és a teljesítmény mérésének módját – mondta el Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egy budapesti eseményen.

A stratégia középpontjában a megelőzés áll, de kiemelt figyelmet kap a betegségek korai felismerése is. A kormány célja, hogy növelje a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek számát – hangsúlyozta az államtitkár. Soron kívül Véletlenül elkotyogta egy interjúban, hogy megölte édesanyját, leadták a tévében is

Takács rámutatott, hogy Magyarország jelenleg lemaradásban van az EU-átlaghoz képest ezen a téren, ami nemcsak az emberek életminőségére, hanem az ország gazdasági teljesítményére is negatív hatással van. Tanulmányok szerint minden egészségesen eltöltött év 0,4%-kal növeli a GDP-t, így az európai uniós átlagtól való 3-3,5 éves elmaradás jelentős gazdasági hátrányt is jelent.

A népegészségügyi stratégia elkészítésével a Belügyminisztérium a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét bízta meg. A dokumentum iránymutatásként szolgál majd a jogalkotás és az egészségpolitika kidolgozásában.

Takács Péter beszámolt arról is, hogy már vannak kézzelfogható eredmények, például országos szintre terjesztették ki a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztálynak. Emellett szeptembertől az iskolák felső tagozataiban megkezdődött az egészségnevelés oktatása, amit később az óvodákban, az alsó tagozaton és a középfokú oktatásban is bevezetnek.

A szakember hangsúlyozta, hogy Magyarországon demográfiai kihívásokkal is szembe kell nézni, mivel az 1981 óta tartó trend szerint a halálozások száma meghaladja a születésekét. Ezen még az attraktív családpolitikai intézkedések sem tudtak érdemben változtatni. A dokumentum többek között foglalkozik az anya- és gyermekvédelemmel, az idősek egészségével, a fogászati prevencióval, valamint a krónikus betegségek megelőzésével. Ezen kívül célja az egészséget támogató környezet kialakítása és az egészségügyi ellátás megerősítése – fejtette ki Ádány Róza, az NKE munkatársa.