Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,78 Ft
Euró
394,52 Ft
Font
473,59 Ft
Bitcoin
63,192 $

Cseh elnök: olyan vezetők miatt vált bonyolultabbá az orosz-ukrán békekötés, mint Orbán Viktor

A cseh államfő meglepően kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormányfővel szemben.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Petr Pavel cseh elnök szerint az orosz-ukrán háború békefolyamata komoly kihívásokkal néz szembe, különösen az olyan vezetők miatt, mint Orbán Viktor. Pavel a New York Timesnak adott interjújában kifejtette, Ukrajnának realisztikusan kell megközelítenie a területek visszaszerzését, mivel lehetséges, hogy a megszállt régiók nem kerülnek vissza azonnal ukrán ellenőrzés alá.

A korábbi NATO Katonai Bizottság-elnök kiemelte, a konfliktus kimenetele nemcsak a közvetlen harcoló felektől függ, hanem a szövetségesek stratégiájától is, ami szintén bizonytalan. Pavel hangsúlyozta, Oroszország még éveken át megszállva tarthatja az ukrán területeket, amit olyan oroszbarát vezetők, mint Orbán Viktor csak tovább bonyolítanak, mivel az európai egység ellen dolgoznak. Soron kívül Október elején jelentős változás a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, pótlóbuszok járnak majd

Pavel kritizálta Orbán Viktor azon kijelentéseit, melyek szerint Ukrajna katonai támogatása felesleges, és békét csak gyors megoldásokkal lehet elérni, melyek kevesebb terhet rónak Európára. A cseh kormányfő nehezményezte, hogy a magyar kormány többször is háborúpártinak bélyegezte a nyugati országokat, míg Orbán békepártiként állítja be magát.

A cseh államfő szerint azonban ez a retorika félrevezető:

„Azt hangoztatni, hogy mindenki háborúra vágyik, csak én akarok békét – ez jól hangzik, de nem igaz. Sajnos az emberek nem értik, hogy az ilyen kijelentések nem reálisak”

Mint ismert, Orbán Viktor nyáron látogatott Moszkvába, ahol találkozott Vlagyimir Putyinnal, s ez volt az első alkalom, hogy egy EU-tagállam vezetője a háború kezdete óta Oroszországba látogatott, noha az utazás nem hozott eredményt a békefolyamat szempontjából. A NATO-csúcson, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz, Ukrajna területi integritása és jövője lesz a központi téma. Zelenszkij a nyugati szövetségesektől katonai és politikai támogatást is vár, miközben megosztja győzelmi tervét Joe Bidennel.