Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,760 $

Akkor érzik magukat sikeresnek magyar fiatalok, ha elérik az anyagi függetlenséget

Az persze egy másik kérdés, hogy ezt hány fiatalnak sikerül elérnie.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mi jelent valójában a siker? Hogyan érhetjük el? Milyen út vezet hozzá? Ezek a kérdések különösen a fiatalok körében gyakran felmerülnek, amikor jövőjüket tervezik, és életcéljaikat tűzik ki. Az OTP Bank Junior részlege egy átfogó kutatást végzett annak érdekében, hogy felmérje, mit gondolnak a fiatalok a sikerről, valamint a pénzügyek és a siker összefüggéseiről.

A kutatás szerint a 18 és 24 év közötti korosztály számára a siker fogalma többféle tényezőt foglal magában. A legtöbben a kitűzött célok elérését (75%) tekintik sikernek, függetlenül attól, hogy az élet mely területére vonatkozik. Emellett az életükkel való elégedettség (61%), a folyamatos fejlődés (48%), és az anyagi függetlenség (41%) is fontos szerepet játszik a siker meghatározásában. A siker érzése pedig pozitív hatással van a fiatalokra: jobb közérzetet (67%) és büszkeséget (64%) ad, valamint újabb célok megvalósítására motiválja őket (42%). Soron kívül Magyar Péter mindenhonnan menesztené Orbán Balázst

A felmérésből kiderül, hogy a fiatalok számára a mindennapi kisebb sikerek is jelentőséggel bírnak, különösen az önállósodás folyamatában. A válaszadók háromnegyede havi szinten éli át ezeket a sikereket, legyen szó pénzügyekről, tanulásról, munkáról vagy akár a magánéletről.

Hosszú távon a pénzügyi siker a legfontosabb célok közé tartozik (38%), de a fiatalok többsége nem ért egyet azzal, hogy a siker pusztán anyagi szempontból mérhető. Számukra a pénzügyi siker azt jelenti, hogy képesek függetlenül kezelni pénzügyeiket, tartozás nélkül élni, stabil jövedelmet biztosítani, megtakarítani és nagyobb kiadásokat finanszírozni. Kevésbé tartják fontosnak a pénzügyi döntések magabiztos kezelését, valamint a nyugdíj-előtakarékosságot. A válaszadók negyede úgy érzi, akkor sikeres, ha éppen annyit keres, amennyire szüksége van.

A pénzügyi stabilitás elérése, a rendszeres jövedelem megteremtése és a megtakarítás képessége kiemelt helyet foglal el a fiatalok hosszú távú céljai között. Ezen kívül fontos számukra a karrierépítés és a munka-magánélet egyensúlyának megtartása is.

„A pénzügyi tudatosságra a legtöbb élethelyzetben szükségünk van, különösen fontos erre már fiatalon hangsúlyt fektetni. Az OTP Bank felmérése alapján a 18 és 24 év közöttiek számára kiemelkedően fontos a biztos anyagi háttér, valamint a pénzügyeik tudatos kezelése. Mi azon dolgozunk, hogy ebben maximálisan támogassuk őket. Az OTP Junior digitális banki funkcióinak segítségével ügyfeleink amellett, hogy könnyedén kezelhetik pénzügyeiket, a céljaik megvalósításához is közelebb kerülhetnek például a Persely és a Kiadásfigyelő funkciók használatával”

– nyilatkozta Máriás Endre, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője.

Az OTP Bank idén is támogatója a fiatalok körében népszerű Brain Bar fesztiválnak. A rendezvényen több színpadon is szó esik majd a siker és a pénzügyi tudatosság kapcsolatáról. Szeptember 26-án Lil Frakk, rapper, és Máriás Endre beszélget a siker sokszínűségéről, míg szeptember 27-én Zwecker Bence, a Munch társalapítója, valamint Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője adnak majd tanácsokat a fiatal vállalkozóknak. Az OTP Fáy Alapítvány trénerei pedig interaktív pályaorientációs előadást tartanak a fesztiválon a jövőjüket tervező fiatalok számára.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.