Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,31 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
473,64 Ft
Bitcoin
63,605 $

Izrael-Hezbollah konfliktus: az USA katonákat küld a Közel-Keletre

Izrael Libanonra mért légicsapásai nyomán már több mint 500 ember életét követelte, egyre csak gyűrűzik a feszültség a térségben.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Huszein Malla
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Pentagon hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy kisebb létszámú katonai csapatot küld a Közel-Keletre, válaszul arra, hogy az Izrael és a libanoni Hezbollah-erők közötti erőszakos cselekmények hirtelen kiéleződtek, így egyre nagyobb a kockázata annak is, hogy egy nagyobb regionális háború robban ki.

Az AP jelentése szerint Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtószóvivője nem árulta el, hogy hány további katonát küldenek, és hogy mi lesz a feladatuk, így csupán annyit lehet tudni, hogy a jelenleg a térségben tartózkodó mintegy 40 ezer amerikai katona mellé küldenek még egy csapatot. Soron kívül Október elején jelentős változás a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, pótlóbuszok járnak majd

A USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó, az amerikai haditengerészet két rombolója és egy cirkálója hétfőn hajózott ki a virginiai Norfolkból, hogy a hatodik flotta európai területére induljon a menetrend szerinti bevetésre. Mindez pedig azt sugallja, hogy ha szükség lenne rá, az USA a térségben tartózkodó Trumant és a Perzsa-öbölben tartózkodó USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozót is bevethetné, ha az indokolttá válna.

Mint ismert, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn videóra rögzített üzenetben figyelmeztette a libanoni civileket, hogy a kiszélesedő légi hadjárat előtt ürítsék ki otthonaikat. Az izraeli harci gépek a Hezbollah feltételezett célpontjaira mértek csapást Dél- és Kelet-Libanonban.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak „konkrét ötletei” vannak a nyugalom helyreállítására az izraeli-libanoni határ mentén, melyeket az USA a héten a világ vezetőinek éves ENSZ-közgyűlésének alkalmából tartandó találkozón be is fog mutatni szövetségeseinek és partnereinek.

Magyar Péter reagált Gyurcsány Ferencnek, miután lestricizte

Magyar Péter úgy döntött, nem hagyja szó nélkül Gyurcsány Ferenc stricis mondatát, ami már nála is sok(k) volt.