Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,27 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
474,04 Ft
Bitcoin
63,938 $

Orbán Viktor 1687 kilométert tett meg az árvíz ideje alatt

Orbán Viktor közel 1700 kilométert gyalogolt, autózott és hajózott az árvízhelyzet alatt, ami megint csak megmutatja, milyen aktív időszak volt a védekezésben résztvevőknek.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Müller Cecília országos tisztifõorvos az árvízvédelmi operatív törzs ülése elõtt a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, az operatív törzs ma még munkában marad, holnap reggeltől azonban ebben a formában már nem működik tovább az árhullám keddi távozása miatt, amit Mohácsnál kísérnek ki. A kormányfő hozzátette, az időjósok biztatnak bennünket, miszerint a várható csapadék nem fogja befolyásolni az árhullám levonulását. Kiemelte, most az egészségügyi szakemberekék lesz a főszerep, így Müller Cecília munkájára is számít a kormány.

Összesen 510 kilométeren védekeztünk hétfőn, ami 200 kilométerrel volt kevesebb, mint vasárnap. Mosonmagyaróvárnál több mint 1 méterrel, Győrnél 221 centiméterrel, Komáromnál 293 centiméterrel, Esztergomnál 235 centiméterrel, Vácnál 190 centiméterrel, addig Budapestnél már 162 centivel apadt a víz. Soron kívül Mobiltelefonok iskolai betiltása: kevesen hiszik, hogy ez megoldja a problémákat

A védekezésben résztvevők száma hétfőn 4458 fő volt, addig ez ma már csak 1847 főt fog jelenteni. Szintén jó hír, hogy Budapest fölött már nincs nehezebb helyzet, többek között Ercsi és Dunaföldvár is rendben van.

Kiderült, hogy 40 kilométeren építettek ki ideiglenes védműveket, 4600 méteren pedig árvízvédelmi mobilfalakat. Összesen 2 millió homokzsákot használtak fel 32 ezer köbméter (55 ezer tonna) homokkal. Amiket nem használtak fel, azokat visszaszállítják a raktárakba. Azokat a homokzsákokat pedig megsemmisítik, melyek vízzel érintkeztek, és azokat is, amiket beépítettek.

Orbán Viktor elárulta, a vízügyi szakemberek az árvíz ideje alatt 5500 kilométert tettek meg, ami a teljes magyar határvonalszakasz kétszeresének felel meg. Közel 2 ezer ilyen szakember dolgozott odakint, addig a katasztrófavédelmisek 1760-an, a katonák 2000-en, míg a rendőrségtől 420 főt vezényeltek ki. Orbán Viktor is sokat gyalogolt, utazott, összesen 1687 kilométert tett meg az árvízhelyzet alatt.