Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,30 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
472,05 Ft
Bitcoin
63,654 $

Ha így viselkedik a mobilunk, aggodalomra adhat okot

Ha a mobiltelefonunk szokatlan dolgokat művel, vagy megmagyarázhatatlan dolgokat észlelünk rajta, az egyértelműen arra utal, hogy adathalászok próbálnak hozzáférni az eszközünkhöz.

...svg content...Fotó: Unsplash
Mobil
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ma már számos módszer létezik adataink védelmére, ám a hackerek folyamatosan igyekeznek lépést tartani a technológiai újításokkal, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak céljaik eléréséhez. Gyakran küldenek gyanús linket tartalmazó emaileket, vagy telefonon próbálnak adatokat kicsalni, máskor a mobiltelefon rendszerét támadják meg, hogy átvegyék annak irányítását. A Metropol most összegyűjtötte, mely jelek utalhatnak arra, hogy készülékünk veszélyben van.

Az egyik ilyen, ha olyan alkalmazások jelennek meg a telefonon, amelyeket nem mi telepítettünk: mindez arra utalhat, hogy valaki követi az eszközünket, amely által az a legjobb, ha mielőbb eltávolítjuk az appokat. De a gyors akkumulátor-merülés is gyanakvásra adhat okot. Ha a telefon a szokásosnál gyorsabban veszíti az energiáját, az azt jelezheti, hogy a háttérben folyamatosan futnak egyéb alkalmazások. Továbbá a megnövekedett adatforgalom is elgondolkodtathatja az embert, vajon mi áll a háttérben. Soron kívül Térd- és derékfájdalmai vannak? Ez is okozhatja

Itt a lap megjegyzi: a kémprogramok jelentős mennyiségű adatot használnak fel. Ha pedig nehezen kapcsolható ki a készülék, itt érdemes hozzátenni, hogy egyes kémprogramok akadályozhatják a telefon kikapcsolását, de már az is gyanús, ha az indokolatlanul hosszú időbe telik. Mindemellett aggasztó lehet az is, ha indokolatlan világít a kijelző. Ha nem érkezett értesítés, de a kijelzőnk mégis világít, annak rossz oka is lehet.

De a cikkben a furcsa SMS-ekre is kitérnek, amelyet illetően azt írják, ha olyan üzeneteket találunk, amelyekre nem emlékszünk, hogy elküldtük volna, az azt jelentheti, hogy az eszközünkhöz hozzáférhetett illetéktelen személy is. Míg a hibás automatikus javítás kapcsán azt érdemes kifejteni: hogy ha a helyesírás-ellenőrző nem működik megfelelően, azt jelezheti, hogy valaki figyeli, mit írunk. Végül pedig a rossz minőségű képernyőfotók is felkerültek a listára.

A cikk alapján ez is annak a jele lehet, hogy valaki figyeli az eszközünket és annak tartalmát. Plusz tanácsként még hozzáfűzik: használt telefon vásárlása esetén mindig ajánlott azonnal visszaállítani a gyári beállításokat. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy most a szülőket vették célba a csalók, ilyen sms-ekkel vernék át az embereket. Mint kiderült, az egyik legújabb próbálkozás kifejezetten a szülőket célozza meg, méghozzá olyan tartalommal, aminek nagyon egyszerű bedőlni.

Sosem látott, szokatlan kőzetet talált a Marson a Perseverance rover

A kutatók szerint semmire nem hasonlít azok közül, amiket idáig felfedeztek a vörös bolygón.

Egészen döbbenetes számokról számolt be Karácsony Gergely

Úgy tűnik, sokan szeretnék a legjobb helyeket Budapesten, és Karácsony Gergely úgy döntött, ad még egy kis időt.

Élőben adja a tv a Ferencváros nagy meccsét az Európa-ligából

Élőben adja a televízió a Ferencváros várva várt mérkőzését az Európa-ligából, rögtön egy erős ellenféllel kezdenek a magyarok.