Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,185 $

Nagy bejelentéssel kezdte a vasárnapot Karácsony Gergely Budapesten

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere fontos bejelentéssel kezdte a vasárnapot, miközben a Duna vízszintje lassan megindul lefelé.

...svg content...Fotó: A drónnal készült felvételen a tetőző Duna Budapesten a Lánchídnál 2024. szeptember 21-én. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Karácsony Gergely vasárnap kora reggel arról jelentett, hogy szakszerű és alázatos munkával dolgoznak a szakemberek, melynek köszönhetően túl vannak a legnehezebb időszakon. A Duna Budapesten is tetőzött, és a védekezés sikeresnek bizonyult, nem tapasztaltak váratlan problémákat.

„Szakszerű és alázatos munkával, kollégáim rendkívüli erőfeszítésével a legnehezebb időszakon is túljutottunk. Az árhullám tetőzése előbb érkezett. Ma már elmondhatjuk, hogy a közelmúltban végrehajtott árvízi beruházások beteljesítették feladatukat, az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult.” Soron kívül Szoboszlai Dominik ismét hazai pályán játszhat, élőben adja a tv

A főpolgármester nem győz hálálkodni a munkatársaknak, akik mindent megtettek, ami csak lehetséges. A munka azonban ezzel nem ért véget, mivel még mindig magas a vízszint, és ha elvonul az árvíz, jön a fertőtlenítés és az esetleges javítási munkálatok.

Bőven van még munka

„Most is, és még sokszor el fogom mondani, köszönet illeti a fővárosi cégek több száz munkatársát, akik a budapesti védekezésben részt vettek, és az árhullám elvonulása után a helyreállítási munkálatokban is dolgozni fognak. Budapest védelmének megerősítésén mi is folyamatosan dolgoztunk az elmúlt évek során, és ezek a beruházások most jól vizsgáztak. Az árvízvédelem erősítése a hamarosan kezdődő új önkormányzati ciklusban is kiemelt feladat lesz.”

Annak mindenképpen örül Karácsony, hogy a nehezén túl vannak, és arra kérte a kollégáit, hogy minél hamarabb tegyék újra járhatóvá az utakat a budapestiek számára. Ez természetesen a közterekre is igaz, ahol ugyancsak bőven lesz munka a takarítással.

„A munka természetesen még nem fejeződött be, csak most egy kicsit fellélegezhetünk. Napokon belül új feladatunk lesz: fel kell készülnünk a helyreállításra. Azt kértem a kollégáktól, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb vissza tudjuk adni a budapestieknek a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót. A teljes helyreállításhoz az szükséges, hogy mihamarabb készüljünk fel az árvíz által érintett területek gyors rendbetételére.” – írta a Facebook oldalán Karácsony.

Dolgoznak az újraindításon is

Már most azon dolgoznak, hogy a következő hét első felében meg tudják nyitni az M2-es metró állomását, illetve a H5-ös HÉV is elindulhasson, de az csak később történhet meg. A hét második fele lehet az a pont, amikor minden újra a régi lesz a közlekedésben.

„Továbbra is első a budapestiek biztonsága, de már azon dolgozunk, hogy: az M2-es metró állomását a hét első felében meg tudjuk nyitni, a H5-ös HÉV a jövő hét második felében elindulhasson, a villamosok szintén a hét második felében járhassanak a teljes vonalon.”

Karácsony Gergely szerint az árvíz több mindenre hívta fel a figyelmet, kezdve azzal, hogy az időjárás folyamatosan változik, és az egyre drasztikusabb. Várhatóan a következő években nem egy ilyen kihívással találja majd szembe magát Budapest, akár nagyobb mértékben, így azokra fel kell készülni.

„Legalább két dolgot meg kell tanulnunk ebből az árvízből is. A klímaváltozás valósága rárúgta az ajtót a városra. Pár hete még a hőhullámoktól szenvedtünk, most az árvizek ellen védekezünk. Ez a jelenség nyilvánvalóvá teszi, hogy csak a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség erősítése révén lesz mindenki számára élhető otthon városunkból. A sikeres árvízi védekezés pedig újra bebizonyította azt, hogy Budapest üzemeltetése és működtetése, az abban való részvétel alázatot, felelősségvállalást, hozzáértést és együttműködést igényel. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!”

Nagy bejelentéssel kezdte a vasárnapot Karácsony Gergely Budapesten

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere fontos bejelentéssel kezdte a vasárnapot, miközben a Duna vízszintje lassan megindul lefelé.