Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,257 $

Mintegy 300 kutat is leállítottak Budapesten az árvíz miatt

Karácsony Gergely főpolgármester elégedett az árvíz elleni védekezéssel Budapesten.

...svg content...Fotó: Az áradó Duna a budai oldalról fotózva 2024. szeptember 21-én. Ezen a napon tetőzik az árvíz a fővárosban. MTI/Hegedüs Róbert
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök és Szentkirályi Alexandra hajóval is terepszemlét tartott Budapesten szombaton, a nap első felében. Közben mindenhol homokzsákokat lehetett látni, 100%-os készültségben várta a főváros az árvizet.

Már a rendőrségi drónok is akcióba lendültek, amik szintén fontos szerepet kaptak, figyelvén a víz vonulását. A Duna tetőzése megkezdődött, és eddig gyakorlatilag minden kifogástalanul működik, ami a lehető legjobb hír. Soron kívül Szoboszlai Dominik ismét hazai pályán játszhat, élőben adja a tv

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben – jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Túl vagyunk a Duna tetőzésén Budapesten, most már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt – közölte Karácsony Gergely. „Túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén, rengeteg feladatunk lesz még” – fűzte hozzá.

Azt mondta, hogy jól vizsgáztak az elmúlt években elkészült árvízvédelmi beruházások: a legutóbbi, 2013-as nagy árvízkor az Aranyhegyi-patak az egyik legkritikusabb pontja volt az árvízi védelemnek, most már az elkészült védmű biztonságot nyújt a Pók utca környékének, és ugyanez igaz az újpesti oldalon is.

Ugyanakkor – mutatott rá – még nincs teljesen kész a fővárosi árvízvédelem. A fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon szeretné folytatni az árvízvédelmi beruházásokat – közölte a főpolgármester.

Mindenki jól vizsgázott

Szavai szerint jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is. Kifejtette, elképesztő gyorsasággal, rengeteg munkaórával és odafigyeléssel sikerült homokzsákokkal megvédeni a Margit-szigetet, és sikerült megerősíteni a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet.

A budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben, és a fővárosi közösségi közlekedés túlnyomó többsége, talán 99 százaléka továbbra is elérhető – mondta Karácsony Gergely. Kitért arra, hogy „jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti együttműködés is”. Ilyenkor, árvíz idején úgy látszik, hogy sikerült félretenni politikai vitákat – jegyezte meg a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy Budapesten az árvízi védekezés önkormányzati feladat. Ezután köszöntet mondott a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek és az állami szervnek az együttműködésért.

Közölte: mindent megtesznek azért, hogy a fővárosiak életét befolyásoló korlátozásokat a lehető leghamarabb meg tudják majd szüntetni. Ugyanakkor a biztonság az első, tehát csak akkor adják vissza például a Batthyány téri metrómegállót, valamint az érintett villamosvonalakat a közlekedőknek, illetve a rakpartot az autósoknak, amikor azokat már teljes biztonságban lehet használni – mondta. Ennek nemcsak az árvíz levonulása a feltétele, hanem az azt követő utómunkálatok – például a takarítás – elvégzése – jelezte.

Karácsony Gergely megköszönte a budapestiek türelmét

Karácsony Gergely megköszönte a budapestiek türelmét, és köszönetet mondott a fővárosi cégek munkatársainak, az önkénteseknek, az állami szervek munkatársainak. Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója arról számolt be, hogy a főváros és az agglomeráció valamennyi fogyasztójánál az ivóvíz „tökéletesen egészséges és biztonságos„.

Az árvíz miatt nagyjából 300 kút van leállítva. A város vízigénye mintegy 20 ezer köbméter, és most mintegy 39 ezer köbméternyi kapacitással rendelkeznek – tájékoztatott. Csörnyei Géza elmondta, jelenleg fokozott fertőtlenítési eljárásokkal dolgoznak, és ez a víz ízén is érezhető. Ilyenkor érdemes kitölteni a vizet egy kancsóba, néhány percig pihentetni, és utána a megszokott íze lesz – hívta fel a figyelmet. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BKV dolgozóinak 10 ezer homokzsákot helyeztek ki a védekezés során.

A legveszélyesebb pont a Batthyány tér volt, és várhatóan a jövő hét elején vissza tudják adni az itteni metróállomást az utazóknak – közölte. Gerőfi-Gerhardt András, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a főváros területén a csatornázási művek az árvízi védekezés műszaki végrehajtója. Amikor az előrejelzések azt mutatták, hogy árhullám közelít, azonnal megkezdték a felkészülést, a munkaszervezést és nagyon rövid úton a végrehajtást – tette hozzá.

500-an dolgoztak folyamatosan az árvíz elleni védekezésben

Közölte, mintegy ötszáz kollégája dolgozott folyamatosan az árvíz elleni védekezésben, és 200-250 külsős vállalkozó segítette a munkájukat az irányításuk alatt. Még most sem pihenhetnek, mert még több napig munkájuk lesz: ébernek kell lenniük az apadás napjaiban is, majd pedig amikor végleg levonul az árhullám, akkor gondoskodniuk kell a kihelyezett anyagok elbontásáról – mondta Gerőfi-Gerhardt András.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, a fővárosi önkormányzat az elkövetkező években két nagyon fontos árvízvédelmi beruházást szeretne megvalósítani: az egyiket Újpesten, ott, ahol most is meg kellett erősíteni a védműveket, a másikat pedig a Római-parton, a Királyok útja-Nánási út vonalán.

Ez utóbbi nyomvonal kapcsán úgy fogalmazott: „a Római-parton nem a Duna tört be az emberek lakóhelyére, hanem az emberek törtek be a Duna árvízi területére”. A főpolgármester közölte azt is, a kérdés előkerült szombaton az operatív törzs ülésén is, ahol jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy elkötelezettek a beruházás megvalósításában.

Elmondta azt is, ha a rakpartok hozzáférhetővé válnak, akkor várhatóan néhány nap alatt le tudják azokat takarítani. A hét második felében, a hét végére valószínűleg ismét át tudják majd adni a forgalomnak őket – közölte Karácsony Gergely.

Liner/MTI

Kiütéssel nyertek Szoboszlaiék Kerkezék ellen, és vezetik a bajnokságot

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos is kezdett a legutóbbi összecsapásukkor az angol bajnokság 5. fordulójában.

Nem született gól az Újpest-Diósgyőr meccsen az NB1-ben

Az Újpest és a Diósgyőr nem bírt egymással z NB1 7. fordulójában, még csak gól sem született a mérkőzés alatt.