Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,257 $

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a BME gólyatáborában

A Készenléti Rendőrség vizsgálata szerint nem valósult meg kényszerítés vagy más bűncselekmény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának bodajki gólyatáborában.

...svg content...Fotó / Illusztráció: A BME Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktora a Budapesti Műszaki Egyetemen a Kutatók éjszakája rendezvény napján, 2023. szeptember 29-én. MTI/Lakatos Péter
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A rendőrség döntése értelmében nem indul nyomozás a BME idei gólyatáborában történtek ügyében. A hatóság azt vizsgálta, hogy megvalósult-e kényszerítés bűntette, kiszolgáltatott személy megalázása vagy becsületsértés vétsége, azonban arra a következtetésre jutott, hogy bűncselekmény nem történt.

A vizsgálat előzménye, hogy a gólyatábor résztvevői beszámolói alapján Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a legfőbb ügyészhez fordult. Az elsőéves hallgatók által leírt tapasztalatok között szerepelt, hogy hosszú gyaloglásra kényszerítették őket a tűző napon, korlátozták a csomagjaik szállítását, és kötelező testi motozáson kellett átesniük. Soron kívül Szoboszlai Dominik ismét hazai pályán játszhat, élőben adja a tv

A rendőrség elutasító határozatának fő indoklása az volt, hogy a résztvevőknek lehetőségük volt szabadon elhagyni a tábort. Ez a tény a hatóság szerint kizárja a kényszerítés megvalósulását.

Az eset azonban nem maradt következmények nélkül. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított, és tájékoztatást kért az egyetem rektorától a történtekkel kapcsolatban. Az egyetem vezetése pedig bejelentette, hogy felülvizsgálják a gólyatáborok szabályozását, és a jövő évtől központilag szervezik meg ezeket az eseményeket.

A gólyatábor során állítólag bevezetett intézkedések között szerepelt a magázódás kötelezővé tétele, a késői étkezés az első este, valamint a személyes tárgyak, beleértve a gyógyszerek ideiglenes elvétele. Ezek a gyakorlatok, bár kellemetlenséget okozhattak a résztvevőknek, a rendőrség megítélése szerint nem merítették ki a bűncselekmény fogalmát.

Kiütéssel nyertek Szoboszlaiék Kerkezék ellen, és vezetik a bajnokságot

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos is kezdett a legutóbbi összecsapásukkor az angol bajnokság 5. fordulójában.

Nem született gól az Újpest-Diósgyőr meccsen az NB1-ben

Az Újpest és a Diósgyőr nem bírt egymással z NB1 7. fordulójában, még csak gól sem született a mérkőzés alatt.