Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
62,999 $

Fontos bejelentést tett Karácsony Gergely az árvízről szombat reggel

Budapest főpolgármestere ismét kora reggel jelentkezett az árvíz miatt, miközben a főváros 100%-os készültségben van.

...svg content...Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Karácsony Gergely beszámolója szerint az árvíz elleni védekezés legnehezebb napja következik. Budapest már 100%-os készültségben várja a tetőzést, és az előrejelzések szerint ma este érjük el a legmagasabb vízszintet, amit lassú apadás fog követni. Megerősítették, mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket pedig árvízi üzemmódba állították.

„Az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön, Budapest 100 százalékos készültségben várja a tetőzést. Az előrejelzések szerint az idei áradás időszakában ma este emelkedik a legmagasabbra a Duna vízszintje Budapesten. Kollégáim mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését.” Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

A csatornázási művek szakemberei éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat, mivel az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát. Ilyenkor általánosságban annak is nagyobb a kockázata, hogy szivárgás léphet fel, de többek között erre is fel van készülve a város.

Az elhúzódó áradás

„Az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. Ha bármilyen árvízi jelenséget (pl. buzgárt, fakadó vagy szivárgó vizet) észlelnek, azonnal riasztják a készenléti egységeinket.”

Ezzel együtt az ivóvíz minőségét is ellenőrzik, különböző vizsgálatokat végeznek, hogy továbbra is biztosítani tudják a lakosság számára a zavartalan és biztonságos ellátást, amiről ugyancsak a Vízmű gondoskodik a munkatársaival.

„A vízművek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vízbázisokat is, és ellátják a kutak védelmét, és lényegesen több ivóvízminőségi vizsgálatot végeznek, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a lakosság számára a zavartalan és biztonságos ivóvíz ellátást.”

A Batthyány téren lévő védművek

A BKV már befejezte a Batthyány téren lévő védművek építését, de a Margit híd környékén is be kellett avatkozni, ami hatással van a közlekedésre. Ezekre a helyzetekre is folyamatosan reagál a BKK, hogy az utasok a lehető legkényelmesebben utazhassanak.

„A Batthyány téren már tegnap befejezte a BKV a védművek építését, be kellett avatkozni tegnap a Margit híd környékén is, mindez természetesen hatással van a közösségi közlekedésre. A BKK folyamatosan tájékoztat a változásokról, az esetlegesen kieső járatok pótlására növeli a kapacitásokat a zavartalanul üzemelő forgalmas szakaszokon.” – írta Karácsony a Facebook oldalán.

„Továbbra is bízom a budapestiek belátásában. Kérem, hogy a közúti forgalomban, ha tehetik, adjanak elsőbbséget a csatornázási művek és a vízművek járműveinek, és újra kérem, legyenek óvatosak az erős sodrású áradás közelében.”

Orbán Viktor bejelentette, Pilismarótnál megcsúszott a töltés

Orbán Viktor miniszterelnök a szombat reggeli rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, aminek ideje alatt elmondta, már vágják a centit, és 5 nap van hátra a kiemelt védelmi erőfeszítésekből.