Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,81 Ft
Euró
392,97 Ft
Font
468,58 Ft
Bitcoin
62,928 $

Bejelentették, ezek most a legkritikusabb órák az árvíz miatt

Nem lesz ennél nagyobb terhelés a gátakon, mint jelenleg, amikor az árhullám mindent belead.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) árvízvédelmi irányító munkája keretében ellenõrzést tart Dunaalmáson 2024. szeptember 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Jelenleg rá sem lehet ismerni a budapesti rakpartra az árvíz miatt, mintha nem is létezett volna. Teljesen víz alá került, de a Dunakanyarban sem jobb a helyzet, ahol nem egy ingatlant borított el a víz, nem kis mennyiségben.

A mentőszolgálat szintén készen áll, ha a komolyabbra fordulna a helyzet. Gyakorlatilag mindenki készültségben várakozik, hogy adott esetben rögtön közbe tudjanak avatkozni. A nap 24 órájában figyelik a területeket, többek között a levegőből is. Zebegény szintén nehéz helyzetben van, ahol már beindultak a szivattyúk. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Most a legnagyobb a terhelés a gátakon

Most a legnagyobb a terhelés a gátakon, most kell mindenkinek 24 órában dolgoznia és figyelnie – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán péntek délután.

Siklós Gabriella elmondta: Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzés közeli állapotban van a Duna, Budapesten 835-840 centiméter a vízállás, ami 50-55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől.

Kitért arra is, a két napja elzárt Kisorosziban élők tudják kezelni a helyzetet, és mivel közeledik a tetőzés, várhatóan néhány nap múlva felszabadul a terület. A szóvivő kiemelte, hogy a Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok.

A Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség

Siklós Gabriella megemlítette azt is, hogy a Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség, de nagyon lassú apadás kezdődött el, „egy-két centimétert már néha apad”. Az OVF szóvivője hangsúlyozta, hogy árvízi jelenségek nagyon nagy számban várhatók, a vízügyeseken és a gátakon dolgozókon hihetetlenül nagy a felelősség, és nagy szükségük van nyugalomra.

Ismételten arra kért mindenkit, hogy ne a töltésekre és az ideiglenes védművekre kiránduljanak, mert ezek bármikor elkezdhetnek átnedvesedni, átázni, a jelenségek egyik pillanatról a másikra bukkannak fel.

Ilyenkor nem lehet zavarni a vízügyesek munkáját – mondta Siklós Gabriella, megemlítve, kisebb konfliktusok is kialakulnak amiatt, hogy a vízügyesek nem tudnak haladni a töltéseken a nézelődőktől. Azt kérte, hagyják dolgozni a szakembereket.