Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,95 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
468,59 Ft
Bitcoin
62,728 $

Győrfi Pál: a mentőszolgálat készen áll, ha komolyabbra fordulna a helyzet

Az OMSZ szóvivője szerint az országban jelenleg közel 800 mentőegység és 7 mentőhelikopter van szolgálatban, állandó készenlétben.

...svg content...Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a hirado.hu-nak nyilatkozva mondta el, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) felkészült az árhullám közeledtére. A szóvivő elárulta, a mentőszolgálat feladata két fő területre oszlik: egyrészt biztosítani kell, hogy az általános mentőellátás zavartalanul működjön, másrészt pedig megerősíteni az érintett területeken a mentési kapacitást.

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyékben már megtörtént a szolgálat bővítése, hogy szükség esetén gyorsan beavatkozhassanak. Külön figyelmet kapott a szentendrei mentőállomás, mely ártéren fekszik: Győrfi Pál elmondta, hogy bár eddig nem kellett evakuálni az állomást, felkészültek arra az esetre is, ha gyorsan át kellene költöztetni egy biztonságos helyre. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Az árvízi védekezés során a mentőszolgálat nemcsak a lakosság egészségügyi ellátását biztosítja, de részt vesz olyan egészségügyi és szociális intézmények kiürítésében is, ahol fekvőbetegek vagy rendszeres ellátásra szorulók élnek.

Az OMSZ szerepe kiterjed a védekezésben részt vevők egészségügyi ellátására is. Győrfi Pál felidézte, hogy már volt példa rosszullétre a homokzsákok pakolása közben, ezért a mentők folyamatosan készenlétben állnak. Kisoroszi település különleges figyelmet kap, mivel közúton jelenleg nem megközelíthető. Egy felszerelt mentőautót már előre elhelyeztek a településen, és most, akárcsak a 2013-as árvíz idején, csak vízi vagy légi úton tudják biztosítani a szükséges segítséget.

Az OMSZ folyamatos kapcsolatot tart a védelmi szervekkel, önkormányzatokkal és egészségügyi ellátókkal annak érdekében, hogy a mentések zökkenőmentesen működhessenek. Győrfi Pál kiemelte, hogy az útlezárásokról is naprakész információkra van szükségük, hogy a mentőegységek a lehető leggyorsabban elérjék a riasztások helyszíneit. Jelenleg az országban közel 800 mentőegység és 7 mentőhelikopter van készenlétben, s bár egyelőre nincs szükség a kapacitás növelésére, az OMSZ készen áll arra, hogy szükség esetén azonnal reagáljon a helyzet súlyosbodására.

Látványosan csökkent a készpénzfelvételek száma a magyarok körében

Eközben pedig jelentős mértékben növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma Magyarországon.