Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,49 Ft
Euró
393,00 Ft
Font
468,57 Ft
Bitcoin
63,000 $

Luxemburg felszólította Németországot, mérsékelje a kiterjesztett határellenőrzést

A luxemburgi belügyminiszter a schengeni megállapodás betartásának fontosságát hangsúlyozta.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Léon Gloden, Luxemburg belügyminisztere pénteken arra kérte Németországot, hogy csökkentse a határellenőrzések szigorát, miután a német kormány a hét elején kiterjesztette az ellenőrzést minden határán az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Luxemburg számára a schengeni megállapodás betartása „abszolút prioritás”. Gloden hangsúlyozta, a schengeni egyezmény, mely biztosítja az európai belső határok szabad átjárhatóságát, alapvető vívmány, amit nem szabad megkérdőjelezni. Hozzátette, a német kormány korábban ígéretet tett arra, hogy a határforgalmat nem fogják indokolatlanul megzavarni. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök szintén megerősítette, hogy a nagyhercegség elkötelezett a nyitott belső határok elve mellett, kiemelve, hogy az ingázók mindennapi életét továbbra sem szabad bonyolítani. Luxemburg arra kérte a német szövetségi rendőrséget, hogy minimalizálják a határellenőrzések hatását a forgalomra és a határ menti térségek lakóinak mindennapjaira.

Az MTI szerint a Luxemburgot Németországgal összekötő A64-es autópályán Trier felé hétfő óta működik egy ellenőrzőpont, körülbelül 10 kilométerre a luxemburgi határtól. A német szövetségi rendőrség trieri szóvivője szerint a csúcsidőszakokban akár 20-25 perces várakozás is előfordulhat.

A szóvivő szerint ha a torlódás meghaladja a 20 percet, úgy ideiglenesen megszüntetik az ellenőrzést, hogy biztosítsák a forgalom folyamatosságát. Kiemelte, céljuk, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozzanak az emberek és áruk mozgásában.

Látványosan csökkent a készpénzfelvételek száma a magyarok körében

Eközben pedig jelentős mértékben növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma Magyarországon.