Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,68 Ft
Euró
393,47 Ft
Font
468,56 Ft
Bitcoin
62,957 $

Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Közel 20 házat óvnak a víztől, de a szivattyúkat már be kellett üzemelni.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Zebegényben szükségessé vált a gátak magasítása és megerősítése a Duna áradása miatt. A településen 18 házat fenyeget közvetlenül a víz, de egyelőre senkinek sem kellett elhagynia az otthonát – közölte Ferenczy Ernő, a település alpolgármestere, aki az InfoRádióban önkéntesek segítségét is kérte.

Az alpolgármester közlése szerint gátjaik továbbra is stabilak, noha néhány helyen megjelentek a buzgárok és a belvíz, ezeket próbálják most megfékezni. Csütörtökön két sorral megemelték a nyúlgátakat, de ezek terhelés alá kerültek, így most ezek megerősítésén dolgoznak.

Ferenczy azt is elmondta, a szivattyúkat is üzembe kellett helyezniük, melyek folyamatosan működnek az érintett házak védelme érdekében. Hozzátette, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, mivel a Duna lassan emelkedik, s bár ez önmagában nem okoz jelenleg problémát, a folyamatos víznyomás miatt szükség van a gátak további megerősítésére. További homokszállítmányokat is rendelnek a biztonság érdekében.

Az alpolgármester elmondása szerint lakóknak eddig nem kellett kiköltözniük. Jelenleg 18 házat védenek, és ezeket folyamatosan figyelik. Most a bejáratok, valamint a Duna felé néző területek – például szuterének és garázsok – további megerősítése zajlik. Az értéktárgyakat már korábban elszállították, most pedig a szivárgások megszüntetése a cél.

A védekezési munkák gördülékeny végrehajtása érdekében a település belterületét lezárták. A környező településeken is vannak lezárások, ami megnehezíti a közlekedést, de a lakosság nagyon jól kezeli a helyzetet. Ferenczy Ernő szerint a helyieknek már van tapasztalata ilyen helyzetekben, és az elkerülő útvonalakat használják. Noha néhány város, mint például Esztergom vagy Vác, melyek megközelítése most nehezebb, mégis megoldható.

A település vezetése arra kéri az embereket, hogy kerüljék a katasztrófaturizmust, és ne látogassák a védműveket. Az alpolgármester végül megosztotta:

„Ha valaki kirándulni szeretne, az csakis az erdőben tegye, az állomásról leszállva egyből arra induljon, és akkor nem zavarja a védekezési munkát. Kérem szépen, hogy ne kíváncsiskodjanak a Dunánál… A lakosság fantasztikusan összetartó, egy órán belül betelt a következő három napra az összes hely, és most is folyamatosan jönnek. Köszönjük szépen, most már nem kell. Azt javaslom mindenkinek, hogy a környező településeken, Nagymaroson, Kismaroson keressen még lehetőséget, hogyha kell. Ott nagyobb volt a gond, és nagyobb volt a védekezési munka… Keresünk viszont önkénteseket a majdani bontási, illetve tisztítási munkákhoz, és aki szeretne segíteni, az már most jelentkezzen.”