Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,81 Ft
Euró
392,97 Ft
Font
468,58 Ft
Bitcoin
62,928 $

Látványosan csökkent a készpénzfelvételek száma a magyarok körében

Eközben pedig jelentős mértékben növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma Magyarországon.

...svg content...Fotó: Unsplash/Blake Wisz
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az idei második negyedévben jelentős növekedés volt tapasztalható a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők, valamint a POS-terminálok számában – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Ezzel egyidejűleg csökkent a készpénzfelvételek száma, és az OTP Bank szerint a nemrég bevezetett qvik fizetési megoldás miatt a készpénzhasználat még a jelenleginél is komolyabb mértékben visszaszorulhat.

2024 második negyedévében a kártyás fizetések értéke 10 százalékkal növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest. A kártyás tranzakciók száma is emelkedett, noha a növekedés mértéke kissé elmaradt az első negyedévi 11,5 százalékhoz képest: 10,7 százalékos volt. Ugyanakkor a készpénzfelvételek száma 3,5 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, míg az első negyedévben ez az arány 2,4 százalék volt. A készpénzfelvételek összértéke továbbra is alacsonyabb, mint a kártyás vásárlásoké – mindössze 48 százalékot tesz ki. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Az elektronikus fizetési megoldások egyre nagyobb teret hódítanak a vállalkozások körében is, hiszen az elfogadóhelyek száma mind a fizikai, mind az internetes kereskedők körében jelentősen bővült. A fizikai kereskedők esetében a növekedés 5 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest, míg az online kereskedők száma 21,5 százalékkal nőtt.

A POS-terminálok száma is 7 százalékkal emelkedett, ami valamelyest meghaladja az első negyedévi 6 százalékos növekedést. Az OTP Bank saját adatai alapján az országos átlagnál nagyobb, 11,5 százalékos növekedést tapasztalt a POS-terminálok számában, míg a SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma 23 százalékkal nőtt.

„Évről-évre megfigyelhető, hogy a nyári hónapokban megugrik a bankkártya-elfogadó helyek száma a szezonális vendéglátó egységek működése miatt. Közben az is egyértelműen látszik, hogy mind kereskedői, mind vásárlói oldalról egyre többen részesítik előnyben az elektronikus fizetési megoldásokat. A 2024. szeptember 1-jén Magyarországon elindult új fizetési megoldás, a qvik – amit az OTP Csoport az elsők között tett elérhetővé kereskedő partnereinek – pedig még inkább háttérbe szoríthatja a készpénzhasználatot”

– nyilatkozta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az MNB szerint a mobiltelefonos fizetés népszerűsége is folyamatosan növekszik. A második negyedévben 27,5 százalékkal több kártyát regisztráltak mobil eszközökön, mint 2023 ugyanezen időszakában, és a mobiltárcába regisztrált kártyák száma is 38 százalékkal emelkedett. Az ilyen módon végrehajtott tranzakciók száma 32 százalékkal, értéke pedig 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.