Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Van, ahol már tanítási szünetet rendeltek el az árvíz miatt

A térséget utoljára tavaly májusban sújtotta árvíz.

...svg content...Fotó: Árvízben sodródik egy autó a Celle aluljáró alatt a közép-olaszországi Riminiben 2024. szeptember 19-én. MTI/EPA-ANSA/Dorin Mihai
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Olaszországban Emilia-Romagna és Marche tartományban a legmagasabb, vörös színű árvízvédelmi készültség lépett életbe, országutakat és hidakat zártak le, valamint több vasúti járatot felfüggesztettek, miközben megkezdődött a lakosság biztonságba helyezése csütörtök hajnaltól. Az előbb említett régióban néhány óra alatt több mint ezer embert evakuáltak otthonaikból, de többen már a csütörtökre virradó éjszakát is ideiglenes szálláshelyeken töltötték.

A beszámoló szerint hajnalban az elszigetelt települések evakuálását kezdték meg, valamint a töltések melletti lakóépületekből is kiköltöztetik az embereket, ha pedig a szükség úgy hozza, helikoptereket is bevetnek ehhez. A mai naptól kezdve zárva tartanak a piacok, temetők, sportlétesítmények, múzeumok, könyvtárak, nappali idősellátó és más szociális központok, lezárták a parkokat, és szünetelnek a kulturális események, továbbá a tanítás is. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Marche tartományban Ancona és Ascoli Piceno térségében öntötte el víz az utcákat és földeket, Bolognánál egymást követik a földcsuszamlások – írja az Economx. A cikkben felidézik, hogy a korábban Közép-Európát sújtó heves viharok kedden érték el Olaszországot. A közép-olaszországi tartományokban napok óta heves esőzések követik egymást: víz alá került a vásártér Riminiben, a fővárost, Rómát trópusi záporok árasztották el.

De a rossz idő elérte a délebbre fekvő Puglia régiót is, ahol egy tűzoltót sodort el járművével az ár. Molise tartományban, Campobassóban egy lakatlan épület dőlt össze az esőzésekben – teszik hozzá. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Csehországban szerdára virradóra megszűntek az esőzések, és a legtöbb helyen már csökkenőben a folyók vízszintje. A meteorológusok és mentőszolgálatok szerint már nem kell komolyabb árvízi problémáktól tartani.