Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Közel 1 milliárd forintot szedett össze illegális tevékenységéből egy zalai „számlagyár”

Most kerülnek bíróság elé az elkövetők.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Bűnügy
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Zala Vármegyei Főügyészség csütörtöki beszámolója szerint indítványozta három ember letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett üzletszerű költségvetési csalás vádjával. Az érintettek 2021 májusától egy olyan bűnszervezetet működtettek, melynek célja az adótörvények kijátszása és ezen keresztül anyagi előnyszerzés volt.

A főügyészség szerint a bűnszervezetet egy 48 és 68 éves budapesti férfi, valamint egy 57 éves gyáli nő irányította. A szervezet tagjai olyan gazdasági társaságokat működtettek, melyek hulladékkezelési, válogatási és takarítási feladatokat végeztek papíron, de valójában a cégek tevékenysége kizárólag a fiktív számlázásra irányult, melynek célja az áfa kijátszása volt. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A bűnszervezet működése során a cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csupán olyan fiktív számlákat állítottak ki, melyek segítségével a budapesti központú társaság jelentősen csökkentette az áfa-fizetési kötelezettségét. A szervezet szándékosan megtévesztette az adóhatóságot azzal, hogy a cégeket önálló gazdasági egységként tüntette fel, pedig ezek tényleges tevékenységet nem végeztek.

A bűnszervezeten belüli feladatmegosztás – a számlázás, banki ügyintézés, készpénzfelvétel, adminisztráció és könyvelés – szigorú hierarchia alapján történt, és hosszabb időn keresztül működött. A fiktív számlákon szereplő szolgáltatások, például telephelyi takarítások, valójában nem történtek meg, de a gazdasági társaságok közötti pénzmozgások havi szinten 100 millió forintot is elértek.

A szervezet a valótlan adóbevallások benyújtásával, valamint hamis nyilatkozatokkal 2021 májusa és 2024 júniusa között összesen 925 millió forintos kárt okozott a központi költségvetésnek. A Zala Vármegyei Főügyészség azért kezdeményezte a bűnszervezet három őrizetben lévő tagjának letartóztatását, mert fennáll a veszélye annak, hogy megszöknek, elrejtőznek, megnehezítik a bizonyítást vagy újabb bűncselekményt követnek el. A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája ma dönt az ügyészi indítvány sorsáról.