Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Hatalmi harc folyik a Sinaloa-kartell vezetéséért, legkevesebb 30 ember halt meg Észak-Mexikóban

Mióta letartóztatták a kartell korábbi vezetőjének fiát, megállás nélkül folyik a harc a kartell vezetéséért, melynek következtében két hét alatt 30 ember vesztette életét.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jezael Melgoza A kép illusztráció.
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt két hétben legkevesebb 30 ember vesztette életét Mexikó északi részén, Sinaloa államban, ahol a hírhedt Sinaloa-kartell különböző frakciói véres összecsapásokat vívnak egymással. Luis Cresencio Sandoval mexikói védelmi miniszter megerősítette, a halálos áldozatok között két katona is van. A harcok szeptember 9-én kezdődtek, annak ellenére, hogy a biztonsági erők több mint 2000 tagja tartózkodik a térségben.

Az erőszak fokozódása azután kezdődött, hogy Joaquín Guzmán Lópezt, a Sinaloa-kartell korábbi vezetője, Joaquín „El Chapo” Guzmán fiát július 25-én átadták az Egyesült Államoknak. Guzmán López El Paso közelében lépett be az országba Ismael „El Mayo” Zambadával, a kartell idősebb vezetőjével együtt. Zambada állítása szerint Guzmán López akarata ellenére rabolta el őt és vitte át az USA-ba. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Jelenleg úgy tűnik, hogy hatalmi harc zajlik El Chapo fiai, a „Chapitosok” és a Zambada hívei között, mely javarészt Sinaloa fővárosában, Culiacánban okoz káoszt. Az iskolákat bezárták, az üzletek zárva tartanak, és a közlekedés is korlátozott, mivel a helyi lakosság fél, hogy a kartellharcok kereszttüzébe kerül.

A rend fenntartása érdekében a hadsereg és a Nemzeti Gárda 2200 fegyveresét vezényelték a térségbe, és ha szükséges, további erősítést küldenek. Jesús Leana Ojeda, a regionális hadsereg parancsnoka ugyanakkor elismerte, hogy a katonaság önmagában nem képes teljes mértékben megoldani a konfliktust.

Annak ellenére, hogy a biztonsági erők megerősítették jelenlétüket a térségben, a helyzet továbbra is igen bizonytalan. Andrés Manuel López Obrador elnök ismételten hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők elsődleges feladata a lakosság védelme. Elnöksége alatt Obrador egy békésebb politikát követett, mely elkerülte a közvetlen konfrontációt a kartellekkel, helyette inkább a bűnözés okainak kezelésére fókuszált.

Az újonnan megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum jelezte, hogy folytatni kívánja Obrador biztonsági stratégiáját, csakhogy az elmúlt hetekben kibontakozott masszív erőszak azt mutatja, hogy a kormánynak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.