Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Nem mindennapi életmentő műtétet hajtottak végre egy 9 éves kislányon a Heim Pál Gyermekkórházban

Az egyedülálló beavatkozás több órát vett igénybe.

...svg content...Fotó: Unsplash/Piron Guillaume
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy kilencéves kislány súlyos állapotban, magas lázzal és kezdeti tudatzavarral került a budapesti klinika sürgősségi osztályára. Kiderült, hogy kritikus állapotát többszörös koponyaalapi tályogképződés okozza, és az életmentő műtétet csak egy speciális szaktudású sebész végezheti el. A beavatkozásra végül a pécsi professzor, Tóth Miklós és csapata vállalkozott, akik azonnal Budapestre utaztak.

A Heim Pál Gyermekkórház egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében számolt be a drámai esetről: a radiológiai és ideggyógyászati vizsgálatok során derült fény arra, hogy a kislány állapotát a koponyaalapi többszörös tályogképződés okozta, mely sürgős beavatkozást igényelt. Az orvosok mindent megtettek a megfelelő eljárás érdekében, de világossá vált, hogy koponyaalapi műtétre van szükség, melyhez speciális szakértelemre volt szükség. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A sürgősségi osztály orvosai azonnal elkezdtek keresni olyan specialistát, aki képes elvégezni a rendkívül összetett műtétet. A szakorvosok többsége azonban külföldön vagy vidéken tartózkodott. Végül Tóth Miklós professzor és csapata vállalta a beavatkozást, és azonnal a budapesti klinikára siettek, ahol több órás műtéttel sikerült megmenteniük a kislány életét.

A beavatkozás ugyan nem volt veszélytelen, de végül sikerrel zárult. A tályog eltávolítása azonban a kislány hallásának elvesztésével járt az érintett oldalon; ugyanakkor a műtét után az idegrendszeri állapota jelentősen javult. A kórház közleménye szerint fél év múlva egy újabb beavatkozással csontvezetéses implantációval próbálják visszaadni a hallását.

A Heim Pál Gyermekkórház külön kiemelte, hogy a kollégák azonnali összefogása, a precíz szakmai tudás és a központok közötti együttműködés gyönyörű példája volt az orvosi hivatástudatnak, mely végül egy kisgyermek életét mentette meg.