Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Orbán Viktor elárulta, mennyibe kerül az árvíz elleni védekezés

A magyar kormányfő a rendkívüli sajtótájékoztatóján arról is beszélt, mekkora összegeket ölelhet fel a jelenlegi védekezés az árvíz ellen.

...svg content...Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Brüsszel ugyan felajánlotta a segítségét az árvíz miatt, Orbán Viktor kihangsúlyozta, ha erre várnának, azzal nem sokra mennének, de később foglalkozni fognak ezzel a kérdéssel is. Jelenleg azonnali döntésekre és gyors segítségre van szükség, nincs idő várni Brüsszelre.

A kormányfő bejelentette, a Vízügy szakemberei nagyobb béremelésre számíthatnak a közeljövőben, amit jövőre vagy 2026-ban rendeznének egy 1-3 évig tartó emelési folyamat részeként, akárcsak tették azt például az egészségügyben a koronavírus-járványt követően. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ami pedig az árvízvédelem költségeit illeti, Orbán Viktor azt mondta, két tétellel kell számolni. Az első a védekezés kiadási költsége, ami adott, itt nem kell plusz költségekkel tervezni, mivel az az éves költségvetés része. Emiatt sincs pénzügyi korlátja ennek, azonnaliak a kifizetések.

A miniszterelnök megjegyezte, több helyen magáncégek is részt vesznek ezekben a védekezési folyamatokban, akiknek az önkormányzatok fizetnek az államon keresztül. Ez már plusz költségnek írható fel.

A második költség az a víz által okozott kár kompenzálása. Példaként hozta fel a Lajta menti víztározó megnyitását, amivel magántulajdonban lévő mezőgazdasági területre engedtek vizet, ahol részben eszközökben keletkezhet kár. Illetve, ha volt mezőgazdasági termés vagy ha nem takarítottak be, akkor ebben az esetben kártérítést szoktak fizetni. Ennek összegét az árvíz végén állapítják meg. Mivel a legtöbb helyen már elvégezték a betakarítást, nem számolnak jelentős plusz költséggel ezen a területen.