Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Az új kutatás szerint erős maradt a Fidesz, erősödik a Tisza Párt, Gyurcsányék gyengülnek

A legújabb kutatási eredmények szerint a Fidesz első helye továbbra is stabil, addig a Tisza Párt ugyan erősödött, nem új szavazók álltak be mögéjük, míg a Gyurcsány-koalíció tovább gyengült.

...svg content...Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

A Nézőpont Intézet adott ki legutóbb kutatási eredményeket, hozzátéve, eseménydús politikai évadra számíthatunk, aminek már a kezdetén is sok izgalomban lehet részünk. Szeptember 9. és 11. között végezték el a méréseket, közvetlen az árvízhelyzet előtt.

A Magyar Nemzetnek készített felmérésből kiderül, hogy a kormánypártoknak 45 százalékos a támogatottsága azok körében, akik részt vennének egy most vasárnapi választáson. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága változatlan, övék az első hely. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Legutóbb is minden harmadik (34%) felnőtt vallotta magát a kormánypárt támogatójának. A Nézőpont szerint a „kiábrándult fideszesek” mítosza valótlan a kutatási adatok szerint, és a Fidesz 10%-ék ponttal vezet a Tisza Párt előtt, akik sorra szívják el az ellenzéki szavazókat a többi baloldali párttól.

Bajban a DK és a többiek

„A Tisza Párt ugyan öt százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választók körében mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától.” – olvasható a cikkben.

Míg a többi ellenzéki párt a legutóbbi EP-választásokon 25,6 százalékos szavazatarányt tudott felmutatni, addig ez már alig 20%. Tehát ezen szavazók közül sokan pártoltak át a Tiszához, így lassan minden baloldali szavazó egy helyre kerülhet. A Gyurcsány-koalíció ismét vesztett az erejéből, jelenleg 6%-ot tudhatnak a nevük mellett, ami a 2026-os választásokig kritikus szintre is kerülhet. A Mi Hazánk 5%-on, a Momentum pedig 3%-on áll, mely ugyancsak beszédes.

„A Nézőpont hangsúlyozta: a Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy mostani országgyűlési választáson, mivel elemzésük szerint a kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de nekik van a legnagyobb tartalékuk is.” – írja a Magyar Nemzet.

A Tisza Párt kapcsán jegyezték meg, hogy mintegy 170 ezer olyan szimpatizánsuk lehet, akik nem biztosak a választási részvételben. Addig ugyanez a Fidesz-KDNP esetében 3 ezer embert jelent, ami nagy különbséget adhatna egy most vasárnap tartott választáson. A jelenlegi kép alapján egy ezen a hétvégén tartott választás végén a Fidesz és a Tisza mellett csak a DK és talán a Mi Hazánk lehetne parlamenti tag.