Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Karácsony Gergely bejelentette, megtörténtek az utolsó lépések Budapesten

Budapest főpolgármestere arról adott tájékoztatást, hogy mindent megtettek, amit csak meg lehetett tenni az árvízvédelemben.

...svg content...Fotó: A Duna vízével elöntött Sztehlo Gábor rakpart Budapesten 2024. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Karácsony Gergely arról számolt be, hogy megtörténtek az utolsó lépések a védekezésben Budapesten. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni a fővárost a közelgő tetőzésre. Szerdára már mindenhol 90%-ban elkészültek az ideiglenes gátak, ma pedig csak a kiegészítő munkálatok vannak vissza.

„Megtörténtek az utolsó lépések a védekezésben: mindenhol sikerült 9 méteres magasságig felkészítenünk Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre. Szerdán mindenhol 90%-ban elkészültünk az ideiglenes gátak megépítésével, ma már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak hátra. A Margit-szigeten és a Királyok útján az ideiglenes gátak tegnap estére 90%-ban elkészültek, a munka éjszaka is folyt, a szigeten idáig közel 500 ezer homokzsákot helyeztek el a kollégák. Ma már minden készen áll a tetőzés fogadására.” Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A pesti oldalon lévő Dagály fürdő sem maradt érintetlen, ahol egy közel 500 méteres mobilgát húzódik. Ott is nagy munkálatok zajlottak, hogy védjék a fürdőt, ami különösen veszélyeztetett területnek számít ebben az időszakban.

Fotó: KRESZ-tábla a Duna vízével elöntött Sztehlo Gábor rakparton 2024. szeptember 18-án. A háttérben a Parlament épülete. MTI/Lakatos Péter

Közel 500 méteres mobilgát épült

„A pesti oldalon, a Dagály fürdőnél közel 500 méteres mobilgát épült, a IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a csatornázási művek szakemberei egy közel 20 m hosszú és 3,80 m magas mobilgát építésével. Közben folyamatosan és biztonságosan elvezetik és tisztítják a fővárosban keletkező napi kb. 500 ezer köbméter szennyvizet.”

Egyelőre csak minimális mértékben növelték a szabad klór értékét az ivóvízben, hiszen az ivóvíz szennyeződése ellen is védekezni kell. A legfontosabb, hogy a víz minősége változatlanul kiváló, az nyugodt szívvel fogyasztható.

„Védekezünk az ivóvíz szennyeződése ellen is, egyelőre minimális mértékben növeltük a szabad klór értékét az ivóvízben. Lehet, hogy további emelésre lesz szükség, de a lényeg, hogy a víz minősége változatlanul kiváló, nyugodtan fogyasztható.”

Használjuk a közösségi közlekedést

Karácsony arra kéri az embereket, lehetőség szerint az emberek inkább használjanak közösségi közlekedést. Sok útvonalon még mindig kényelmesebb a közlekedés, mintha valaki autóba ülne és a forgalomban vesztegelne.

„Az árvíz sok kényelmetlenséget okoz a közlekedésben, de bízom a budapestiek belátásban. Arra kérek mindenkit, válassza a közösségi közlekedést. A legforgalmasabb villamosvonalakon, a 4-es, a 6-os valamint az 1-es szerelvényei gyakrabban járnak, hogy kényelmesebben és többen utazhassanak az árvízi forgalmi változások idején.” – írta a Facebook oldalán.

„Mától a Jászai Mari tértől csak a Kossuth Lajos térig jár a 2-es villamos, péntektől pedig lezárhatják a metró Batthyány téri állomását, a Lánchíd környékén is változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése. Ma újabb árvízvédelmi kapukat zárunk, üzembe helyezzük a szivattyút a Lánchíd budai oldalán. Valószínű, hogy ma estétől lezárják és homokzsákokkal védik a kollégák a Batthyány téri metróállomást is. Újra arra kérek mindenkit, ne menjen közel az áradó Dunához, ne zavarjuk a védekezést! Nincs olyan fénykép, ami többet érne a budapestiek és Budapest biztonságánál. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a városra!”