Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,30 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
472,05 Ft
Bitcoin
63,654 $

Térd- és derékfájdalmai vannak? Ez is okozhatja

A lábfej boltozata egy speciális szerkezet, ami ha megsüllyed, egész sor fájdalmas problémát indít útjára, még a térd- és a derékfájdalom is eredhet innen.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Lábfejünk egy 26 csontból, izmokból és inakból álló precíziós szerkezet, hosszanti- és harántboltozatok alkotják, feladatuk pedig a súly elosztása, illetve a járás ruganyosságának biztosítása. Minden egyes lépésnél először a sarokcsont éri a földet, majd az ütközés erejét csökkentve a lábfej elterül a talajon, végül elrugaszkodásnál biztosítja az energiát. Mindennek a „lelke” pedig a lábfej boltozatának csontjai és inai. Ám mint minden precíziós eszköz, így a lábfej, főleg a boltozat is sérülékeny. Az állandó terheléstől, megerőltetéstől a láb boltozata megrogyhat, besüllyedhet, és a talpunk belső fele is érintkezésbe kerülhet a talajjal – ennek előrehaladott, és jól látható következménye a lúdtalp.

De nemcsak az a baj, hogy a boltozat süllyedésével járásunk rugalmassága sérül és csökken „lengéscsillapító” hatása, hanem a lábfejben és a bokában is fájdalommal, lábfáradtsággal járó további elváltozásokat okoznak – emeli ki a 24.hu. Mint írják, mindezt súlyosbítja az elhízás, illetve a testsúly eloszlásának megváltozása a lábbelik viselésének hatására. Emellett számos egyéb lábbetegség alakulhat ki a kalapácsujjtól a boltozatos lábon, a tyúkszemen, a bokasüllyedésen keresztül a sarkantyúig, amelyek komoly fájdalmat okoznak és kezelésre szorulnak. Sokan talán nem is gondolnak bele, hogy fájós térdük vagy derékfájdalmaik oka is a talpban keresendő: alapvető statikai problémák okozzák – részletezik a cikkben.

Ha pedig a probléma statikai, akkor a megoldást is itt érdemes keresni: megfelelő alátámasztással, párnázással kell támogatni a meggyengült, eldeformálódott részeket, ezt a célt szolgálják a talpbetétek. Legfőbb funkciójuk a helyes tartás és a rugalmasság biztosítása. Ezen belül léteznek természetesen funkció szerinti eltérések, illetve olyan termékek, amelyek segítenek megelőzni a bajt. Ha valaki állómunkát végez vagy sokat kell gyalogolnia, szintén érdemes talpbetétet használnia, hiszen ezáltal eleve kisebb eséllyel alakulnak ki a deformitások. Míg komolyabb egészségügyi probléma esetén a szakszerűen elkészített, egyedi betétek nyújtanak megoldást.

Továbbá a lap szerint az is lényeges, hogy odafigyeljünk rá, a talpbetét ne csúszkáljon, ne mozogjon el a cipőben, amit zárt lábbeliben könnyebb, míg magas sarkú vagy szandál esetében már nem olyan egyszerű megoldani, de szerencsére nem lehetetlen. Mindemellett a hátfájás is sokak számára gondot okozhat, de egy új kutatás talált egy módszert, ami egyszerű és mindenki számára könnyen valósítható. A hátfájás kezelésére, visszatérésének megelőzésére javasolt gyógytornák ugyan hatásosak, de gyakran igényelnek felügyeletet, és a gyógytornász rendszeres felkeresése nem túl olcsó. Ausztrál kutatók viszont bizonyítottan találtak egy olyan módszert, ami nem kerül semmibe: erről itt írtunk bővebben.

Sosem látott, szokatlan kőzetet talált a Marson a Perseverance rover

A kutatók szerint semmire nem hasonlít azok közül, amiket idáig felfedeztek a vörös bolygón.

Egészen döbbenetes számokról számolt be Karácsony Gergely

Úgy tűnik, sokan szeretnék a legjobb helyeket Budapesten, és Karácsony Gergely úgy döntött, ad még egy kis időt.

Élőben adja a tv a Ferencváros nagy meccsét az Európa-ligából

Élőben adja a televízió a Ferencváros várva várt mérkőzését az Európa-ligából, rögtön egy erős ellenféllel kezdenek a magyarok.