Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

MVM az árvízhelyzetről: átmenetileg több településen is megszakadhat az áram- és gázszolgáltatás

Fontos információkat közöltek az aktuális helyzetről.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jasminum Officinale
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az MVM Csoport megkezdte az árvízvédelmi intézkedések végrehajtását áram- és gázhálózati szolgáltatási területein, melyek érintettek a Duna áradása által. A vízszint alakulásától függően bizonyos helyeken ideiglenesen szünetelni fog a gázszolgáltatás, és Bács-Kiskun vármegye egyes Duna-parti településein átmenetileg megszakadhat az áramszolgáltatás is – közölte az MVM szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az áradás Magyarország teljes Duna-szakaszán érinti az MVM gázhálózati és dél-magyarországi áramhálózati társaságait is. Az árhullám már elérte a folyó felső szakaszait, de a következő napokban várható, hogy más területeken is tetőzik a vízállás. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az MVM rámutatott, szakemberei szoros együttműködésben dolgoznak az árvízvédelmi hatóságokkal, önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel, hogy kezeljék a helyzetet. A folyamatos egyeztetések során határozzák meg, hol szükséges beavatkozás a gáz- vagy áramhálózat biztonságos működtetése érdekében.

A Duna felső szakaszán az MVM Égáz-Dégáz és a fővárosban az MVM Főgáz már megkezdte a gázmérők és nyomásszabályozók leszerelését olyan területeken, ahol az árvíz veszélyezteti ezeket az eszközöket. Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történt ilyen intézkedés, de a vízszint alakulásától függően további beavatkozás várható Neszmély, Nyergesújfalu és Baja térségében is. Az MVM Démász által szolgáltatott területeken, a Duna mentén, várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás. A pontos helyszínekről az MVM folyamatosan tájékoztatást nyújt a weboldalán.

Az érintett területeken az energiaellátást addig biztosítják, amíg az biztonságosan fenntartható, de azonnali kikapcsolásra kerül sor, ha a vízszint eléri az áramhálózati berendezéseket. Amennyiben zárlat következtében megszakad a szolgáltatás, az áramellátást csak az árvíz levonulása után lehet visszaállítani, miután a hiba elhárításra került. A hálózat ellenőrzését drónokkal is segítik.

Az MVM hangsúlyozta, hogy időleges szolgáltatás-kikapcsolásokkal megelőzhetőek nagyobb üzemzavarok, és a prioritás minden esetben az élet- és vagyonbiztonság védelme. Az árhullám levonulása után sor kerül a hálózat rendkívüli ellenőrzésére, és a szolgáltatás a lehető leghamarabb újraindul, amint az biztonságosan megtehető.