Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Csehországban már csökkenőben a folyók vízszintje, elálltak az esőzések

Csak néhány olyan szakasz van, ahol még nem csökkent a folyók vízszintje Csehországban.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Darko Bandic
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Csehországban szerdára virradóra megszűntek az esőzések, és a legtöbb helyen már csökkenőben a folyók vízszintje. A meteorológusok és mentőszolgálatok szerint már nem kell komolyabb árvízi problémáktól tartani – jelentette a közszolgálati televízió, a CT24.

Még mintegy 20 helyen – főként Dél-Csehországban – harmadfokú árvízkészültség van érvényben. A Dyje és a Morva folyók alsó szakaszain mérsékelt vízszintnövekedés várható, valamint szintén kisebb emelkedésre számítanak az Elba folyón is, Ústí nad Labem környékén. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az árvíz komoly fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben, sok helyen megrongálódtak a sínek, elszakadtak a vezetékek, vagy a talaj ázott át a pálya alatt. Országszerte mintegy 42 ezer háztartás maradt áram nélkül, főleg a morva-sziléziai régióban: ott a trebovicei hőerőmű leállása miatt többek között Ostrava és Krnov lakóinak nagy része fűtés és meleg víz nélkül maradt. A régió számos iskolájában szünetel a tanítás, és gondok vannak az ivóvízellátással is.

A károk felmérése és a helyreállítás már megkezdődött az árvíz által érintett településeken. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint az árvízkárok becsült összege elérheti a 100 milliárd koronát (mintegy 1500 milliárd forint). Az állam a károk 25 százalékának megtérítését vállalja. A cseh civil szektor is gyorsan reagált: szerdáig több mint 100 millió koronát (kb. 1,5 milliárd forint) gyűjtöttek össze a rászorulók támogatására.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az árvíz sújtotta területek lakóinak sárgaság elleni önkéntes oltási programot indítanak a járványveszély megelőzése érdekében. A biztosítók szerint a lakosság és cégek által bejelentett kárigények összege elérheti a 17 milliárd koronát.

Összehasonlításképpen: a 2002-es nagy árvíz során végül 36,7 milliárd koronát fizettek ki a biztosítók. A Cseh Ipari és Kereskedelmi Szövetség felszólította a kormányt, hogy kamatmentes kölcsönökkel vagy adócsökkentéssel támogassa az árvíz miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.