Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

14 órás műtét után sikeresen szétválasztottak egy sziámi ikerpárt, mérföldkőnek számít a beavatkozás

Hatalmas mérföldkövet jelent ez a műtét, ugyanis brit sebészek most először használták a mixed realityt, magyarul a kevert / vegyes valóságot a beavatkozáshoz.

...svg content...Fotó: Unsplash/Piron Guillaume
Orvostudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint brit sebészek most először alkalmaztak vegyes valóságot egy rendkívül bonyolult műtét előkészítésében, mely során egy fejüknél összenőtt ikerpárt választottak szét. A pakisztáni Minal és Mirha olyan életfontosságú ereken és agyszöveten osztoztak, melyek szétválasztása komoly kihívást jelentett az orvosi csapat számára.

Az egyéves ikreket egy 14 órás műtét során választották szét, melyet a neves brit sebész, Noor ul Owase Jeelani professzor vezetett. A beavatkozásra a törökországi Bilkent Városi Kórházban került sor, a helyi orvosi csapat közreműködésével. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A lányok jelenleg a kórházban lábadoznak, és várhatóan a teljes felépülés után visszatérhetnek Pakisztánba, ahol normális életet élhetnek majd. A műtéti folyamat három hónapig tartott, és két szakaszban zajlott, míg a végső szétválasztás egy 14 órás operációt igényelt.

A craniopagus ikrek, mint Minal és Mirha, fejüknél összenőve születnek, és gyakran osztoznak létfontosságú szerveken, ami rendkívül kockázatos beavatkozást követel. A kevert valóság (MR) technológia segítségével a sebészek 3D-s képeket kombináltak a fizikai valósággal, így növelve a pontosságot a műtét során. Ez a technológia segítette a sebészeket a beavatkozás előkészítésében és megvalósításában.

A török orvosi csapat egy nagyfelbontású 3D-s modellt használt a műtéti tréninghez, ami lehetővé tette számukra, hogy előre megismerjék, mire számíthatnak a műtőben. Ezzel egyidejűleg az Egyesült Királyságban dolgozó szakértők is begyakorolták a beavatkozást, minimalizálva a kockázatokat. Jeelani professzor elmondta, hogy az új technológia nemcsak biztonságosabbá és kevésbé invazívvá tette a műtétet, de jóval hatékonyabbá is:
„Különleges megtiszteltetés, hogy ezeknek a lányoknak új jövőt adhattunk, melyben önálló életet élhetnek és élvezhetik a gyermekkorukat.”