Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Vitézy Dávid: míg a MÁV 7 éve nem rendelt új járművet, a román vasút nagyot lép előre

Mint írta, Románia jóval mögöttünk jár a motorvonatok számában.

...svg content...Fotó: Alstom
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vitézy Dávid a hivatalos közösségi médiás oldalán megjelent bejegyzésben tudatta, hogy megkapta az uniós támogatást a helyreállítási alapból 37 db új, hat részes távolsági motorvonatra Románia – az ország „Vasútreform hatósága”, azaz az új országos vasúti közlekedésszervezője szerzi be az Alstomtól ezeket, darabonként kb. 4 milliárd forintos áron.

„Románia jóval mögöttünk jár a motorvonatok számában, de míg a MÁV 7 éve nem rendelt semmilyen új járművet, a román vasút most nagyot lép előre ezzel a beszerzéssel. Az ország első igazán korszerű új motorvonatait a CFR Călători üzemelteti majd, de a karbantartást 30 évig az Alstom végzi egy vadonatúj bukaresti karbantartóközpontban (lásd a képen, a prototípust már Bukarestben)” – részletezte. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Majd azzal folytatta, miszerint további 20 db lengyel Pesa interregionális motorvonat is érkezik Romániába szintén uniós forrásokból. „A járműbeszerzés fő célja Bukarest összeköttetéseinek javítása az ország főbb városközpontjaival, az új távolsági villamos motorvonatok ezért Brassó, Arad, Temesvár, Kolozsvár, Jászvásár felé is járnak majd, de Konstanca felé is használják majd ezeket” – írta a Facebookon.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy Vitézy Dávid az újabb mozdonytűz után megint betalálta Lázár Jánost. Mint fogalmazott: „Újabb mozdonytűz a Balaton partján. Nincs minden egyes műszaki hiba miatt politikai felelőssége a közlekedési miniszternek. De itt megint igencsak világos, hogy van: ugyanis pont ezeket a régi villanymozdonyokat váltották volna ki az új Siemens Vectronok”.

Azt mondja, két év telt el azóta, de nem indult új beszerzés. Ismét hangsúlyozta, Lázár János mondta vissza a beszerzést, ami összesen 115 ilyen új mozdonyra vonatkozott. A további részletekről itt írtunk. Továbbá arról is beszámoltunk, hogy Gyurcsány Ferenc szerint Vitézy Dávid „az elmúlt napokban meg se mukkant az árvízről”.