Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Rendkívüli adatokat osztott meg Orbán Viktor a súlyos árvízhelyzetről

Orbán Viktor megerősítette, a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakaszában járunk. Ez az időszak a legnehezebb időszak, ami körülbelül egy hétig, 8 napig tart.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Pintér Sándor belügyminiszter (b2) és Karácsony Gergely főpolgármester (b3) hallgatja Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójának (j) beszámolóját a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Várhatóan jövő hét csütörtökön hagyja le a legmagasabb vízszint Magyarországot, és miután a következő hét napban nem várható eső, a legmagasabb vízszint nem növekszik tovább. A miniszterelnök azt mondja, nincs olyan kihívás, amivel eddig ne birkóztak volna meg, ismert, várt eseményekre készülnek, mivel a jelenlegi árhullám nem lesz nagyobb a 2013-asnál. Kiemelte, a védekezésben résztvevők rendkívül higgadtan és tervezetten végzik a munkájukat, beleértve az önkénteseket is.

A dunai árhullám tetőzése jelenleg Dévénynél van, és már 544 kilométeres hosszúságban védekezik az ország. 225 kilométeren védekeznek a legmagasabb fokozat mellett, míg a Duna a hétvégén tetőzhet 846 centiméteren, ami nem rekord, mivel 2013-ban 891 centiig ment fel a vízszint. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

1677 katona vesz részt ebben a pillanatban, és ha szükséges, minden 24 órában 4 ezer főt tudnak beemelni a védekezésbe. 988 katasztrófavédelmi szakember is részt vesz a védekezésben, mellettük 312 rendőrrel, akik közül több mint 200 rendészeti hallgató, illetve 117 rab ugyancsak része az akciónak. Olyan rabokról van szó, akik esetében nem áll fent a szökés veszélye.

A Margitszigeten kemény a helyzet

A Margitszigetre is kitért a kormányfő, megjegyezvén, hogy nehéz a helyzet. A Batthyány téri 2-es metró szintén kritikus pontot jelent, ahová biztosan be fog szivárogni a víz, de a Vízügy szakemberei ezt is kézben fogják tartani.

Tahitótfaluban és Leányfaluban ugyancsak nehéz a helyzet, ahol szükség van önkéntesekre, várják az embereket a védekezés miatt. Vác, Kismaros és Kisoroszi szintén ebben a helyzetben van, ahol szintén folyamatos a munka. Esztergomban jelenleg is épül a magasabb gát, ami azonban nem készült el a mostani árvízre, de később ugyanolyan hatékony lesz, mint a komáromi. Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország ezt a feladatot is el fogja végezni, és hamarosan túl lesznek a nehezén.

Hozzátette, az új szakaszok most kerülnek először nyomás alá, így kiderül, hogy a védművek milyen munkára képesek. Egyfajta minőségi tesztként tekint erre, ugyanakkor magabiztos, mert sok kiváló szakember van jelen a rendszerben, akik összesen 47 településen dolgoznak az árvíz ellen. A legnehezebb szakaszok a Dunakanyarban és Vác térségében lesznek.

Orbán Viktor elárulta, ebben a helyzetben jó az együttműködés a kormány és Karácsony Gergely főpolgármester között, függetlenül attól, hogy a kormányfő nincs jó véleménnyel Karácsony elmúlt évek munkájáról. Ezeket az ellentéteket félreteszik, és közösen dolgoznak a védekezésben.