Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Idén nincsenek könnyű helyzetben a magyar borászok

Az idei szüretet a magyar borászatok rendkívül nehéz körülmények között kezdték meg.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az idei szüret hazánkban különösen korai és nehéz volt, elsősorban a szélsőséges hőség és az aszály miatt, ami jelentős hatással volt a szőlő mennyiségére és minőségére. Különösen igaz ez a Kunsági borvidéket illetően, ahol 20-30%-os terméscsökkenés várható az előző évhez képest. A borászok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a gombafertőzések elkerülhetők voltak a szárazság miatt.

A klímaváltozás növekvő kihívást jelent, a vízhiány és az extrém időjárási körülmények pedig különösen sújtják a borászatokat – szemlézte a Pénzcentrum a Hellovidék beszámolóját. Mint írják, a borpiac világszerte válságban van a csökkenő alkoholfogyasztás, a magas termelési költségek és a piaci túlkínálat miatt. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Bár egyes borvidékek, például a Kunsági, még mindig sikeresek, különösen a fehér- és rozéborok esetében, a vörösborok piaca nehezebb helyzetben van. A szakértők arra számítanak, hogy a borárak enyhén emelkedni fognak, de nagyobb növekedés nem valószínű, tekintettel a piaci környezetre – magyarázzák.

Ugyanakkor kiemelik: a változó fogyasztási trendek és az éghajlatváltozás mindenképpen átalakítják a borpiacot, és a technológiai fejlesztések, valamint a vízgazdálkodási megoldások nélkül nehéz lesz fenntarthatóan működni. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy rohamosan csökken a méztermelés hazánkban.

Mindezért pedig nem csak az aszály okolható, másfelé is mutatnak a szálak. Ráadásul a hazai méhészek egyre nehezebben veszik fel a versenyt az olcsó, jellemzően külföldről érkező, gyenge minőségű hamisítványokkal. Braunmüller Lajos, a Agrárszektor főszerkesztője több dolgot is elmondott a téma kapcsán, erről itt írtunk bővebben.