Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

Mégsem volt jó ötlet az Airbnb betiltása? Így érintheti a fővárosi turizmust

Szakértők szerint az Airbnb-szállásokat használó turisták nem szállodákba fognak menni, hanem inkább másik célpontot választanak majd maguknak.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, a terézvárosiak meghozták döntésüket, kiderült, mi lesz az Airbnb sorsa: a VI. kerületi népszavazáson, ahol a rövid távú lakáskiadás betiltásáról döntöttek, a résztvevők többsége a tiltás mellett szavazott, bár mindössze 20,52%-os részvétel volt. Soproni Tamás polgármester szerint 2026 január elsejével lép életbe a tilalom Terézvárosban. Szentkirályi Alexandra, a budapesti Fidesz vezetője már országos tiltást javasolt, erről itt írtunk bővebben. Illetve szó esett róla, hogy a budapesti és országos albérletárakra, de a lakáseladásokra is hatással lehet a tiltás: jelentősen bővülhet a fővárosi lakáskínálat, ami középtávon csökkenő lakás- és bérleti díjakat eredményezhet.

A kritikusok viszont több problémás dologra is felhívták a figyelmet. A 24.hu azt írja, Hanti Gergely (aki saját tulajdonú és bérelt ingatlant is kiad rövid távra, emellett szerkeszti a bnbinfo.hu oldalt) szerint a tiltás a turizmusra erősen negatív hatást gyakorolna. Különösen a vendéglátást és a kiskereskedelmet tekintve – tette hozzá. Ráadásul az Airbnb-szállásokat használó turisták nem szállodákban mennének, hanem másik célpontot választanának maguknak: Hanti szerint egy német vagy francia turista inkább elmegy Prágába vagy Krakkóba, ha nálunk csak szállodába lehet jönni. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Míg Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere inkább egy kiegyensúlyozottabb szabályozás mellett állna ki, a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat pedig a lap megkeresésére azt a választ adta: nem gondolkodnak általános tiltásban, hanem inkább egy átlátható szabályozást támogatnak. Ezzel ért egyet Király Dávid várospolitikai szakértő is, aki azt mondta: a teljes betiltás nem lenne helyes lépés, és inkább szigorúbb szabályozásra lenne szükség. Mint fogalmazott, az Airbnb eredetileg egy jó lehetőség volt az ingatlantulajdonosok számára, a problémák pedig akkor kezdődtek, amikor vállalkozások tömegesen vásároltak fel lakásokat.

Véleménye szerint az állam hibázott, amikor az önkormányzatokra bízta a kérdést, de nem adott nekik elegendő hatáskört a szabályozás megvalósításához. A tiltás várható hatásai összetettek: bár csökkenhetnek az albérletárak, az önkormányzatok jelentős bevételtől esnek el, és a turizmus is átalakulhat. Király szerint a lakók életminősége javulhat, de ez szigorú szabályozással is elérhető lenne. Például meg lehetne vonni az engedélyt a problémás szállásadóktól, vagy korlátozni lehetne a kiadott napok számát – szemlézte a Pénzcentrum a Népszava cikkét.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.