Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

A hazai börtönök is felkészültek arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben

A fogvatartottak és a bv-dolgozók egyaránt készen állnak.

...svg content...Fotó: MTI/Kocsis Zoltán
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magyar börtönök készen állnak arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) csütörtökön az MTI-vel. Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője elmondta, jelenleg 2500 fogvatartott és 700 büntetés-végrehajtási dolgozó van készenlétben, hogy szükség esetén közreműködjön a védekezési munkálatokban.

Makula emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet 2013-ban is segített az árvízi védekezésben, és a mostani helyzetben is felkészültek arra, hogy mind a börtönök falain belül, mind azokon kívül segítsenek. A védekezési munkálatokhoz önként jelentkező fogvatartottak és a büntetés-végrehajtás dolgozói már készen állnak a feladatra. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A hatóságok és a védelmi bizottságok kérésére 500 alacsony biztonsági besorolású fogvatartott, valamint 700 dolgozó tud azonnal bekapcsolódni a védekezési munkákba, bárhol az országban. Ők homokzsákok töltésével és pakolásával segítik a gátakon folyó munkát, míg további kétezer fogvatartott a börtön falain belül végez hasonló tevékenységet.

A Váci Fegyház és Börtönben már megkezdték a homokzsákok feltöltését, ahol 120 fogvatartott dolgozik ezen a feladaton, és eddig mintegy 17 ezer homokzsákot készítettek el. Ezeket a zsákokat az illetékes védelmi bizottság szállítja a szükséges helyszínekre, hogy segítsék a védekezést. Az intézmény saját védelméről is gondoskodik, a Duna-parthoz közeli részen homokzsákokkal erősített védvonalat építenek.

A Fővárosi Védelmi Bizottság kérésére a büntetés-végrehajtás munkatársai keddtől a Margitszigeten is részt vesznek a védekezésben, míg Sopronkőhidán az Ikva-patak áradása miatt volt szükség azonnali beavatkozásra. Itt szintén rövid időn belül közel 1000 homokzsákot töltöttek meg a fogvatartottak és a bv-sek, melyeket a Soproni Védelmi Bizottság részére adtak át.