Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

6-8 napos elszigeteltségre készül egy magyar település az árvíz miatt

A polgármester szerint ennek megfelelően kell megoldaniuk az ellátási kérdéseket is.

...svg content...Fotó: YouTube/Hirado.hu
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megosztotta a legfrissebb információkat az árvízhelyzetről. Közlése szerint zavartalanul zajlik az oktatás az iskolákban, csak egy határállomást kellett lezárni. Vitályos Eszter kormányszóvivő pedig megosztott pár fotót a Szentendrén felállított mobilgátról, aminek nagy hasznát vehetik a helyiek.

De arra is kitértünk, hogy rengeteg magyar katona segíti az árvíz elleni védekezést, amiről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter számolt be részletesebben. Eközben Kisoroszi rekordközeli árvízi szintre készül, amely akár elérheti a 2013-as 890 centiméteres magasságot is – ennek megfelelően elrendelték a harmadfokú védekezési fokozatot. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A polgármester, Molnár Csaba tájékoztatása szerint felkészítették a lakosságot arra, hogy a település várhatóan 6-8 napig el lesz zárva a külvilágtól. Mint fogalmazott: „Ez a legnagyobb probléma jelenleg, hogy Kisoroszi teljesen elszigetelődhet, és ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket” – írja a hirado.hu.

Az elzárásra való felkészülés érdekében az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvetőélelmiszer-ellátás zavartalan legyen, emellett orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell éjszakai vészhelyzetben átszállítani a folyón az embereket. „Ezek azok a problémák, amiket most kezelünk” – fűzte hozzá Molnár. De a beszámolóból az is kiderül:

Az árvízvédelmi feladatokat a településre delegált vízügyi szakemberek és speciális mentőosztag is segíti. A polgármester azt mondta, egyelőre van elegendő emberi és anyagi erőforrás, de folyamatosan felülvizsgálják a helyzetet. Mindemellett kiemelte: akiknek el kell hagyniuk otthonukat, számíthatnak az önkormányzat segítségére.