Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

Rétvári: zavartalanul zajlik az oktatás az iskolákban, csak egy határállomást kellett lezárni

Rétvári Bence megosztotta a legfrissebb információkat az árvízhelyzetről.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón számolt be a jelenlegi árvízhelyzetről, kiemelve, hogy egyelőre csak a Vámosszabadi határátkelőt kellett lezárni. Elmondta, a rendőrség, vízügyi szakemberek, katonák és a büntetés-végrehajtás munkatársai is részt vesznek az árvíz elleni védekezésben, miközben a polgárőrök az elsők között csatlakoztak a mentési munkálatokhoz. Hozzátette, a honvédség 1400 katonát mozgósított a védekezés támogatására – adta hírül a Magyar Nemzet.

Rétvári arról is beszélt, hogy az iskolai oktatás fennakadások nélkül zajlik tovább. Az államtitkár hangsúlyozta, az állam utólagos pénzügyi támogatást nyújt az érintett önkormányzatoknak, de vis maior helyzet esetén a települések akár előleget is igényelhetnek, mely az elköltött összeg 50 százalékát is elérheti. Az így kapott forrást üzemanyagra, lakosság elszállásolására és ellátására is fel lehet használni, a védekezési naplóban pedig rögzíteni kell az összes kiadást a védekezési készültség elrendelését követően. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az államtitkár kiemelte, a mostani árvízhelyzet könnyebb, mint a korábbiak, köszönhetően a 150 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházásoknak, beleértve a Duna-projektet, mely 152 települést érintett. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Győrnél csütörtök éjjelre, Vácnál szombatra, Budapesten pedig szombat délutánra várható a Duna tetőzése.

Kiemelte, hogy az alsóbb folyószakaszokon az állami védvonalak jó állapotban vannak, így az árhullámot alacsonyabb vízszinttel várják, mint a 2013-as árvizet. A Duna mentén komoly önkormányzati védekezések folynak, és a mostani árvíz várhatóan 30-50 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as csúcs.

Az érintett vízügyi igazgatóságok 798 szakembert vezényeltek át az 1500 kilométeres állami védvonalakhoz, és összesen 2 millió homokzsákot csoportosítottak át a védekezés érdekében, további 1 millió 40 ezret pedig az önkormányzatok rendelkezésére bocsátottak. Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szintén hasonló intézkedésekről számolt be.