Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

Fülöp Attila a gyermekvédelemből távozókról: jobb, hogy önként távozott

Véleménye szerint veszélyes a gyerekekre, aki nem írta alá az adatlapot az életvitele ellenőrzéséhez.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, tömegesen távoznak a gyermekvédelmi dolgozók: országos szinten 265-en, a munkavállalók 6 százaléka már biztosan elhagyja a gyermekvédelmet. Ennek oka, hogy megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, s kérték jogviszonyuk megszüntetését.

Ennek kapcsán nemrégiben Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár is elmondta a véleményét. Mint mondta, az a gyermekvédelmi dolgozó, aki nem írta alá a kifogástalan életvitel ellenőrzésére vonatkozó adatlapot, „veszélyes a gyerekekre, jobb, hogy önként távozott”. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Fülöp Attila szerint aki megtagadta az együttműködést, „valami olyat akart elrejteni, amiből kiderülhet, hogy alkalmatlan az állami gondozásban lévő gyermekek nevelésére”. Illetve személyes meggyőződése, hogy a gyermekvédelmi jogszabály kiáll minden alkotmányossági próbát.

A Népszava szerint az államtitkár arról is szót ejtett, miszerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) eddig 2291 kifogástalan életvitel ellenőrzést fejezett be, 4 esetben javasolta a kifogásolható életvitel megállapítását, jellemzően a büntetett előéletre vonatkozó adatok alapján.

A foglalkoztatásról vagy a továbbfoglalkoztatásról a végleges döntést minden esetben a munkáltató hozza meg – tette hozzá. Elmondása szerint kizárólag az esetleges kirívó magatartásra kíváncsiak, s az NVSZ elhivatott abban, hogy a gyermekvédelemben dolgozókat alaptalan vád ne érhesse.