Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Árvízhelyzet: 24 órán belül 4000 katona mozgósítható a honvédelmi miniszter szerint

Amennyiben szükséges, úgy 4000 katonát tudnak mozgósítani 24 órán belül.

...svg content...Fotó: MTI/Bús Csaba
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón Neszmélyen jelentette be, hogy a vízügy igényei alapján 1000 katona áll készen azonnali bevetésre az árvízi védekezésben, és további 4000 fő mozgósítható 24 órán belül.

Hozzátette, a területvédelmi tartalékosok bevonásával a katonák száma tovább növelhető. Leszögezte, a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült, és segíti a vízügyet az emberek, valamint az otthonok védelmében. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A miniszter elmondta, hogy a Magyar Honvédség helikopterei az árvízi gócpontok felmérésében nyújtanak segítséget, míg a lánctalpas kétéltű járművek is készen állnak a bevetésre. Szalay-Bobrovniczky emlékeztetett, hogy a 2013-as árvízi helyzetet sikerült megoldani, és most is összefogásra van szükség.

Külön köszönetet mondott a civileknek, akik, ahogy Neszmélyen, úgy más településeken is segítenek a homokzsákok töltésében.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, a helyi települések már a múlt csütörtöki védelmi bizottsági ülés után megkezdték a felkészülést. A védekezési módokra ütemtervet dolgoztak ki, hogy minél hatékonyabban tudjanak szembenézni az árvízzel. A Vízimolnár utca Neszmély egyik legkritikusabb pontja, ahol a katonák reggel 8 óra óta nyúlgátat építenek a védelmi munkálatok részeként.