Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Közel 100 milliós bírságot szabott ki az MNB egy biztosítóra, hibát hibára halmoztak

Rengeteg hiányosságot tárt fel az MNB az Alfa VIG Biztosítónál.

...svg content...Fotó: YouTube/Magyar Nemzeti Bank
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az MNB 97 millió forint bírságot szabott ki az Alfa VIG Biztosítóra, miután jelentős fogyasztóvédelmi és felügyeleti hiányosságokat tárt fel: az ellenőrzés során számos problémát azonosítottak, többek között a kiterjesztett garancia termékek, a csoportos biztosítások és a lakás- és gépjárműbiztosítási kárrendezés területén.

Az átfogó vizsgálat során a pénzügyi felügyelet megállapította, hogy az Alfa VIG Biztosító kárrendezési rendszere pontatlan és hiányos adatokat kezelt, ami miatt a biztosító több esetben nem teljesítette jogszabályi kötelezettségeit. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kapcsán késedelmes vagy elmaradt adatkezelések és értesítések fordultak elő, valamint az átfedő biztosítási időszakokat sem kezelték megfelelően. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatosan az MNB megállapította, hogy az Alfa VIG Biztosító nem írta jóvá teljes mértékben a szerződésben ígért többlethozamot. Emellett az életbiztosítási és egyéb biztosítási termékek szerződési feltételei is számos hiányosságot mutattak. A biztosító belső szabályozása, valamint az egyes termékfelügyeleti és -irányítási folyamatok szintén nem feleltek meg a követelményeknek.

Fogyasztóvédelmi szempontból az MNB tisztességtelen ügyféltájékoztatási gyakorlatot is feltárt: a biztosító egyik kiterjesztett garancia termékének esetében kiderült, hogy a szerződés nem nyújtott valós fedezetet, mivel a kötelező jótállás ideje megegyezett a garancia tartamával. Ezen túlmenően, a csoportos biztosítások esetében a biztosító nem tudta igazolni, hogy az ügyfelek megkapták volna a csatlakozást megelőző kötelező tájékoztatást.

Az MNB felszólította az Alfa VIG Biztosítót, hogy 2024. november 30-ig számoljon be a hiányosságok kijavításáról. A pénzügyi felügyelet a problémák miatt összesen 97 millió forint bírságot szabott ki a biztosítóra, melyből 49 millió forint a felügyeleti, 48 millió forint pedig a fogyasztóvédelmi bírság volt. Az MNB enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a biztosító már elkezdte a hibák orvoslását célzó korrekciós intézkedéseket.