Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Remek hírrel szolgált az NNGYK a hepatitis B elleni védőoltások kapcsán

A fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, ám az NNGYK jó híreket hozott a védőoltások kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash/Alexander Simonsen
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 7. osztályos diákok számára hatékony és biztonságos a hepatitis B elleni védőoltás – közölte hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás az egyik legveszélyesebb vírusos betegség, mely világszerte elterjedt. Kiemelték, a hepatitis B vírus különösen súlyos problémákat okozhat, például májzsugorodást vagy májrákot. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Megjegyezték, a vírus rendkívül fertőző, és akár egyetlen csepp vér vagy testnedv is elegendő a továbbadásához. A fertőzés krónikussá válhat, és hosszú távú egészségkárosodást okozhat. Kiemelték, a járványok és fertőző betegségek megelőzése érdekében a 7. osztályosok számára kötelező hepatitis B elleni oltást írnak elő, amelyet három lépésben kapnak meg. Az első dózist szeptemberben adják be.

A közleményben rámutattak, a gyermekek immunrendszere a magzati kortól kezdődően egészen a korai serdülőkorig fejlődik. A veleszületett immunitás mellett kiemelten fontos a megfelelő védettség kialakulása, melyhez a védőoltások nagyban hozzájárulnak. Noha a társadalom többsége támogatja a gyermekkori védőoltások fontosságát, az interneten terjedő álhírek sokszor bizonytalanságot kelthetnek – emelte ki az NNGYK.

Az iskolai kampányoltásként alkalmazott hepatitis B elleni vakcinát egy 2001 óta az EU-ban használt oltóanyagból fejlesztették ki, mely nem tartalmaz tiomerzál tartósítószert. A „HBVAXPRO” vakcina engedélyezése szigorú preklinikai és klinikai vizsgálatokon alapul, amelyek egyértelműen igazolták a készítmény hatékonyságát és biztonságát. Az 5 mikrogrammos „HBVAXPRO” oltóanyag biztonságosan alkalmazható Magyarországon, az orvosi előírások betartásával – áll a közleményben.