Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Korábban külföldi katonákat akart „toborozni” Ukrajnába a férfi, aki merényletet akart elkövetni Trump ellen

A férfi több alkalommal is felvette a kapcsolatot az ukrán idegenlégióval, de rendre elhajtották.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Újabb meglepő információk derültek ki arról a férfiról, aki állítólag merényletet tervezett Donald Trump ellen. Az ukrán idegenlégió egyik képviselője a CNN megkeresésére erősítette meg, hogy a merényletet tervező férfi, Ryan Wesley Routh többször is felvette velük a kapcsolatot, de soha nem volt tagja annak a katonai egységnek, melyben a tengerentúli önkéntesek harcolnak:

„Megerősíthetjük, hogy ez a személy többször is megkeresett minket az interneten.” Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Oleksandr Shaguri, a szárazföldi erők parancsnoksága külföldiek koordinációs osztályának tisztje hangsúlyozta, a férfi üzeneteit inkább „téveszmeként” tudná jellemezni, ugyanis egészen meghökkentő dolgokat állított és tervezett:

„Nagyszámú újoncot ajánlott nekünk különböző országokból, de nyilvánvaló volt számunkra, hogy az ajánlatai nem reálisak. Nem is válaszoltunk, nem volt mire válaszolni. Soha nem volt a légió tagja, és semmilyen módon nem működött velünk együtt.”

A CNN kiderítette, Routh 2022-ben több tucat posztot tett közzé X-fiókján, melyekben rendre Ukrajna támogatásáról írt, sőt, az egyik bejegyzésben egyenesen azt írta, kész lenne akár meghalni is a háborúban. Volt olyan posztja is, melyben azt írta, „porig kell égetnünk a Kremlt”, ráadásul 2022-ben személyesen is ellátogatott Ukrajnába.

Routh aztán tavaly a Facebook-fiókját arra használta, hogy külföldieket a háborúban való harcra buzdítson: a 2023 októberében indult posztsorozatban a férfi afgán sorkatonákat próbált toborozni, és úgy tett, mintha az ukrán kormány nem hivatalos összekötője lenne.