Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Amióta a reptéri rakodómunkások testkamerát viselnek, érdekes módon szinte megszűnt a csomagok fosztogatása

Micsoda véletlen egybeesés.

...svg content...Fotó: Unsplash/Dimitri Karastelev
Bűnügy
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának legfrissebb közleménye szerint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mostanra szinte teljesen megszűnt a poggyászból történő lopás, köszönhetően egy világviszonylatban is egyedülálló új intézkedésnek.

Az elmúlt években gyakran lehetett hallani a reptéren történt lopásokról, s olyan hírek láttak napvilágot, mint „Hogyan lopnak Ferihegyen?” vagy „Így fosztják ki a csomagját a Liszt Ferenc repülőtéren”. Annak ellenére, hogy a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) elkötelezetten küzdött a bűncselekmények ellen, a poggyászok dézsmálása rendszeres problémát jelentett a szofisztikált módszerekkel dolgozó elkövetők miatt. 2022-ben például 119 feljelentés érkezett poggyászlopás miatt, míg 2023-ban ez a szám 78-ra csökkent, de a probléma továbbra is fennállt.

Az RRI nyomozói számos módszerrel próbáltak fellépni a tolvajok ellen, köztük rejtett kamerák, vegyszerezett pénzzel ellátott csalibőröndök és bűnügyi portyaszolgálatok alkalmazásával, ám a lopások teljes megszüntetése nem volt egyszerű feladat.

Végül egy jogszabály-módosítás és adatvédelmi vizsgálat után 2024-ben bevezették, hogy minden reptéri rakodómunkás testkamerát viseljen munka közben. A rendszer tesztelése februárban kezdődött, és a nyárra már teljes üzemmódban működött.

Ennek az új rendszernek köszönhetően 2024-ben mindössze 7 lopás miatti büntetőeljárást kellett indítani, ezek közül pedig 5 esetben kizárható volt, hogy a fosztogatás Magyarországon történt. A fennmaradó két ügyet pedig a testkamerák felvételei alapján sikerült felderíteni, így 100 százalékos eredményességgel zárultak ezen nyomozások.

A rakodómunkások testkamerás rendszere nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számít, ennek köszönhetően pedig a rendőrség közlése szerint a budapesti repülőtér vagyonvédelmi szempontból Európa egyik legbiztonságosabb légikikötőjévé vált.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.