Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

A terézvárosiak meghozták döntésüket, ez lesz az Airbnb sorsa

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szolgált részletekkel.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ahogy arról már beszámoltunk, a budapesti és országos albérletárakra, de a lakáseladásokra is hatással lehet, ha a terézvárosi népszavazáson az Airbnb betiltását támogatják a helyiek. Amennyiben ugyanis a VI. kerületben megszűnik a rövid távú lakáskiadás lehetősége, úgy jelentősen bővülhet a fővárosi lakáskínálat, ami középtávon csökkenő lakás- és bérleti díjakat eredményezhet. Az ezzel kapcsolatos további részletekről itt írtunk bővebben.

Nemrégiben pedig fény derült rá, hogyan döntöttek a VI. kerületiek: a VG Soproni Tamás, Terézváros polgármesterének Facebook-bejegyzésére hivatkozva azt írja, az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt több mint hatezren adták le a voksukat, közülük közel 54%-nyian pedig igennel szavaztak. A polgármester közlése szerint összesen 6083 (részvételi arány: 20,52%) szavazat érkezett: igennel szavazott 3265 (53,67%), nemmel pedig 2818 (46,33%). Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Soproni Tamás hozzáfűzte: az október végén tartandó képviselő-testületi ülésre előkészítik azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát az egyéb és magánszálláshelyek esetén. A rendelet 2026. január 1-jén lép hatályba. A Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztálya kiemelte, hogy hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa.

Egyúttal példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról. A cikkben megjegyzik: korábban a szavazás előtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy bármilyen döntést is hoznak a Terézvárosban, javasolni fogja a kormánynak, hogy terjessze ki az intézkedést egész Budapestre, vagy akár országos szintre.

A politikus szerint a lakosság döntése nagyban befolyásolhatja Budapest jövőjét, hisz ha nem is precedens, de mindenképpen mintateremtő elvként fog szolgálni a szavazás eredménye. Míg ebben a cikkünkben arra tértünk ki, hogy lassan kiürülnek Budapest Airbnb-negyedei. A főváros népessége 20 év alatt összességében csökkent, de a városrészek között jelentős különbségek figyelhetők meg: míg a külső kerületek közül több is gyarapodott, a belvárosi területek népessége drámai visszaesést mutatott.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.