Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy siklóernyős Gerecsében, 20 méteres mélységben lógott

Szerencsére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a segítségére sietett és megmentette a bajba jutott siklóernyős életét.

...svg content...Fotó: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Baleset
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Telex szúrta ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) legfrissebb Facebook-bejegyzését, melyben arról számoltak be, hogy nem mindennapi életmentésben volt részük: szeptember 11-én a BMSz egy nagyszabású házibulin emlékezett a múltjára, ám a buli végén, este 8-kor befutott hozzájuk egy segélyhívás.

Egy aznap délután eltűnt siklóernyős pilóta sporttársai kértek segítséget tőlük: mint kiderült, egy 33 éves, tapasztalt pilóta délután 3-kor szállt fel, majd tűnt el a Gerecsében. Sporttársai digitális eszközökkel megtalálták a pilótát, a Tarján és Vértestolna határában levő Pes-kő barlang melletti sziklás részen. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A siklóernyős repülés közben kénytelen volt kinyitni a mentőernyőjét, melynek következtében a sziklafalnak csapódott. A Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat 3 fővel érkezett a helyszínre, ahol a sziklafalnak csapódott pilótát testszerte súlyos zúzódásokkal, fejsérüléssel és súlyosnak tűnő szuszpenziós szindrómával találták meg a függőleges sziklafalon egy keskeny párkányban részben felakadva, részben beszorulva, magatehetetlenül, mintegy 20 méter mélységben a turista úttól.

A mentési műveleteket bár jelentősen nehezítette a helyszín, a sérült siklóernyős megközelítését, orvosi vizsgálatát és ellátását, illetve kimentését végül kötélpályákon, húzórendszerekkel sikerült megoldaniuk a szakembereknek. A bejegyzésből az is kiderült, hogy a mentésben a barlangi mentőkön kívül a Katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes tűzoltó egységei vettek részt.

A poszt szerint a gyalogosan is járható útra való kimentés után a tűzoltók, mentők és barlangi mentők egy ideig gyalog, majd terepjáróval szállították a sérültet addig a dózerútig, ahol már át tudták adni a sérültet a mentőknek. A mentők a súlyos sérültet további ellátásra Tatabányára szállították kórházba.

A poszt végén megjegyeztek egy érdekességet is: a mentés szinte órára pontosan akkor végződött, mint a tavaly ilyenkor sikerrel zárult törökországi Morca-barlangban zajlott mentés.