Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Világszerte egyre többen lesznek allergiások a géllakk miatt

Legtöbbször a termékek folyton változó összetevői, az újabb termékek megjelenése és a nem szakszerű felhelyezés okozza az érzékenységet.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Világszerte egyre többen lesznek allergiások a géllakk miatt – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Mint írják, leggyakrabban a termékek folyton változó összetevői, az újabb termékek megjelenése és a nem szakszerű felhelyezés okozza a problémát. A körömszépészeti termékekben előforduló vegyi anyagok közül az ún. akrilátorok váltják ki a legtöbb allergiás megbetegedést. Ezek felelnek azért, hogy az UV lámpa hatására a köröm felszínén a géllakk megkeményedjen. A géllakk okozta allergiás reakciók viszkető érzéshez, pirossághoz és apró vízhólyagokhoz is vezethetnek a köröm körül és az ujjbegyeken – emelik ki. Ezek sokszor nem azonnal, hanem az első használat után akár több évvel később is, bármikor kialakulhatnak.

Ha az érintettek lakkozott kézzel más testrészüket is megérintik, a panaszok ott is előfordulhatnak. Dr. Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa szerint a problémát leggyakrabban az okozza, hogy a lakk nem szilárdul meg teljesen és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, ami bőrgyulladást okoz. Ennek hatására pedig kialakulhat egy tartós, hosszú távú allergia is – hangsúlyozta a szakember, aki szerint ilyenkor a lehető leggyorsabban le kell szedetni a géllakkot. Mégpedig azért, hogy ne okozzon további gyulladást és az érintett terület ne fertőződjön felül, majd bőrgyógyászhoz kell fordulni. Helyi gyulladáscsökkentő, szükség esetén antibiotikumos krémekkel az allergiás reakció és esetleges felülfertőződése gyorsan gyógyítható, maradandó károsodást nem okoz – teszi hozzá. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Dr. Lőrincz Kende ezután azzal folytatta: a géllakk viselése nemcsak allergiás reakciókat és gyulladást okozhat, hanem a körömszerkezet megváltozásával is járhat. Sokan puha körmökre, érzékenységre, sérülékenységre, a körömlemez csíkozottságára panaszkodnak a géllak eltávolítása után. Előfordulhat az is, hogy körömszépészeti beavatkozások során valamilyen kórokozó, baktérium kerül a körömlemez alá. Az egyik leggyakoribb a zöldköröm-szindrómának nevezett elváltozás, amelyet a pszeudomonasz nevű baktérium okoz. Tünetei a körmön megjelenő kis, zöld foltok, amelyekből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat, illetve másodlagos gombás felülfertőződésre is hajlamosíthat.

„A géllakk-allergia megelőzésének érdekében forduljunk mindig szakképzett manikűröshöz, győződjünk meg róla, hogy a kezünkön nincsenek sérülések és ne használjunk ellenőrizhetetlen termékeket” – magyarázta a szakember. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy mérgező anyagokat találtak a Shein és a Temu egyes termékeiben. Mint kiderült, a legutóbbi ellenőrzés során a Shein, az AliExpress és a Temu 144 termékét vizsgálták meg, s több termék nem felelt meg a törvényes előírásoknak. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogyan hasznosítja a szépségipar a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Júliusban izgalmas fejlesztésekkel rukkolt elő a L’Oréal a Viva Tech konferencián.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.