Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az Apple elvesztette a Brüsszellel folytatott 13 milliárd eurós bírósági csatát

Éveken át húzódott az ügy, most került pont a végére.

...svg content...Fotó: Unsplash/Bangyu Wang
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Apple vereséget szenvedett a Brüsszellel folytatott hosszas jogi csatában, amelyben az Európai Unió 13 milliárd eurós adóhátralék megfizetésére kötelezte a vállalatot. Az ügy középpontjában az a kérdés állt, hogy Írország tisztességtelen adókedvezményeket nyújtott-e az Apple-nek, amivel a vállalat jogosulatlan előnyhöz jutott.

Az Európai Bíróság most hozott döntése megerősítette az Európai Bizottság 2016-os határozatát, mely szerint Írország jogellenes támogatást nyújtott az Apple-nek azzal, hogy alacsony adókulcsot biztosított az amerikai vállalatnak. Ez a döntés hatalmas győzelmet jelent Margrethe Vestager számára, aki az EU versenyügyi főnökeként küzdött a multinacionális vállalatok számára kedvező adózási gyakorlatok ellen. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Wall Street Journal szerint a döntés értelmében az Apple-nek vissza kell fizetnie a 13 milliárd eurós (!) összeget Írországnak, mely a 2003 és 2014 között felhalmozott nyereség után meg nem fizetett adókat foglalja magában. Az Apple azonban tagadja, hogy bármilyen tisztességtelen előnyt élvezett volna, és továbbra is hangsúlyozza, hogy mindig minden adót befizetett, amit be kellett fizetnie.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a döntés figyelmen kívül hagyja, hogy az Apple jövedelme már az Egyesült Államokban is adóköteles volt, maga a cég pedig csalódottságát fejezte ki a bíróság ítéletével kapcsolatban.

Ugyanakkor Vestager szerint az ítélet fontos lépés az adóügyi igazságosság felé, és elismerésre méltó előrelépés az európai polgárok számára. Az ír kormány egy közleményben jelezte, mindig is fenntartotta, hogy nem nyújtott különleges adóügyi elbánást egyetlen vállalatnak sem, és tiszteletben tartja a bírósági ítéletet.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.