Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,55 Ft
Euró
394,21 Ft
Font
468,29 Ft
Bitcoin
62,109 $

Lassan kiürülnek Budapest Airbnb-negyedei

Budapest népessége 20 év alatt összességében csökkent, de a városrészek között jelentős különbségek figyelhetők meg: míg a külső kerületek közül több is gyarapodott, a belvárosi területek népessége drámai visszaesést mutatott.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A főváros népessége 2001 és 2022 között összességében 5%-kal csökkent, azonban a város egyes kerületei között jelentős eltérések mutatkoztak. Hat kerületben nőtt a lakosság száma, közülük a legnagyobb mértékben a XXIII. kerületben (közel 10%), valamint a XXII. és XIII. kerületekben (7,6 és 7,5%-os növekedés) – szúrta ki a Pénzcentrum a G7 összesítését.

Ezzel szemben a belvárosban, különösen az V., VI., és VII. kerületekben jelentős népességcsökkenés történt: az V. és VII. kerületekben 24, a VI.-ban 20%-kal kevesebb lakos élt 2022-ben, mint a 2000-es évek elején. A VI. kerület kiürülése különösen fontos kérdéssé vált az Airbnb-szolgáltatás esetleges betiltása kapcsán, amely az önkormányzat napirendjére is felkerült – jegyzik meg. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Ez a kerület népességfogyásának egyik lehetséges oka, mivel az ingatlanok rövid távú bérbeadása jelentős hatással van a helyi lakosságra és lakáspiaci tendenciákra. Erről egyébként már egy korábbi cikkünkben is írtunk bővebben. Nagyon sok múlik azon, hogy mi lesz a szavazás eredménye, ha ugyanis a terézvárosiak az Airbnb betiltása mellett döntenek, jöhetnek az olcsóbb albérletek Budapesten.

Az erre vonatkozó népszavazás szeptember 2-án indult, a szavazásra két hét áll rendelkezésre, amit a helyi lakosok online vagy személyesen is megtehetnek. „Ellentétben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, ez egy valódi, ügydöntő kérdés, és a terézvárosiak többségi akaratát végre fogjuk hajtani” – mondta a kerület polgármestere.

Reagált az USA a libanoni robbanásokra, amikben gyerekek is életüket vesztették

Több ezer sérültről tudni, sokan pedig amiatt aggódnak, hogy újabb robbanások következhetnek be Libanonban egy akció részeként.

Karácsony Gergely bejelentette, megtörténtek az utolsó lépések Budapesten

Budapest főpolgármestere arról adott tájékoztatást, hogy mindent megtettek, amit csak meg lehetett tenni az árvízvédelemben.