Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,30 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
468,17 Ft
Bitcoin
60,270 $

Összecsapott két etnikai közösség Észak-Indiában, legkevesebb 5 ember életét vesztette

Öt ember életét követelte az újabb indiai erőszakhullám.

...svg content...Fotó: Unsplash/Touann Gatouillat Vergos A kép illusztráció.
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az indiai Manipur államban ismét erőszakos összecsapások törtek ki, melynek következtében legkevesebb 5 ember vesztette életét. A legújabb erőszakhullámot követően az állam kormánya biztonsági okokra hivatkozva minden iskolát bezáratott.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között egy civil is van, akit az otthonában, álmában lőttek agyon, míg négy további ember az etnikai csoportok fegyveres összetűzéseiben vesztette életét. A konfliktus a hindu többségű meitei és a keresztény kuki közösségek között már több mint egy éve zajlik. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Az erőszak fokozódása egy bírósági döntés után történt, mely kötelezte az államot, hogy a meiteik számára is biztosítsák a kukik által élvezett kedvezményeket. Szombaton Jiribam körzetben ismét fellángoltak az összecsapások és lövöldözések. A rendőrség beszámolója szerint feltételezhetően kuki fegyveresek indították a támadást, de a hatóságok közbeléptek.

A 2023 májusában kezdődött etnikai konfliktus következtében Manipur két zónára szakadt: a meiteik ellenőrizte völgyekre és a kukik uralta hegyekre. A két térséget félkatonai erők választják el egymástól.

A közelmúltban azonban súlyosbodott a helyzet, mivel a támadások során drónokat is bevetettek robbanószerkezetek célba juttatására. Az Indian Express szerint ezek a rögtönzött fegyverek horganyzott vascsövekből készült, robbanóanyagokkal felszerelt szerkezetek voltak, melyeket feltehetően a kuki fegyveres csoportok használtak, noha ezt a csoport tagjai tagadták. A konfliktus kirobbanása óta több mint 225 ember vesztette életét, s mintegy 60 ezer lakos kényszerült elhagyni otthonát.