Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Luterán Petra ezüstérmes lett távolugrásban a párizsi paralimpián

Újabb magyar sportoló ért el lenyűgöző eredményet a párizsi paralimpián!

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Sport
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Luterán Petra ezüstérmet szerzett a T47-es kategória távolugrásában pénteken a párizsi paralimpián. Luterán Petra, aki idén már világbajnoki bronzérmet szerzett, remekül kezdte a versenyt: első ugrása 5,63 méterre sikerült, amivel rögtön a második helyre került az ecuadori Kiara Rodriguez mögött, aki a tokiói paralimpián harmadik lett, jelenleg pedig világbajnok.

Luterán második ugrása 5,53 méter volt, a harmadikra pedig 5,81 métert ért el, ami egyéni csúcsot jelentett számára. Így az ezüstérmes pozícióból várhatta a verseny folytatását.
Rodriguez mellett a kétszeres címvédő új-zélandi Anna Grimaldi volt Petra legnagyobb ellenfele, aki a negyedik sorozatban 5,75 métert ugrott.

Petra a negyedik és ötödik sorozatban nem tudott javítani (5,62 és 5,66 métert ugrott), de a verseny végén komoly izgalmakat hozott az utolsó kör. A dán Björk Nörremark 5,76 méteres ugrásával belépett az éremért folytatott küzdelembe, ám miután Grimaldi hibázott, Luterán bebiztosította magának az ezüstérmet.

Utolsó ugrásával Petra tovább javított teljesítményén: 5,85 méteres egyéni rekordot ugrott, ezzel megszerezve élete első paralimpiai érmét. A versenyt Kiara Rodriguez nyerte paralimpiai rekorddal (6,05 méter), aki egyedüliként lépte át a hatméteres határt a mezőnyben. Luterán Petra az MTI-nek nyilatkozott a parádés teljesítmény után, s úgy fogalmazott:

„Nagyon örülök! Egyéni csúcs hatodik ugrásra és második hely, ezt még álmomban sem gondoltam volna. Azért jöttem, hogy megjavítsam a legjobbamat és ez ma kétszer is sikerült. Az utolsó ugrás után odamentem édesapámhoz, és ő mondta, hogy második lettem. Hatalmas öröm volt! Nagyon sokat adott a jelenléte, mondott instrukciókat is persze, de szerintem ha egy mesét mond, már az is megnyugtatott volna, annyira összeszokott csapat vagyunk.”