Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,08 Ft
Euró
394,21 Ft
Font
468,46 Ft
Bitcoin
62,261 $

Kétségbeesetten keresik az alternatívát a magyar szülők ADHS-s gyermekeiknek, miután eltűnt a patikák polcairól a Bitinex

Már augusztus végén tudni lehetett, hogy masszív hiány lesz a gyógyszerből, ám megoldás azóta sincs, az ADHD-s gyermekek szülei pedig kezdenek pánikba esni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Christina Victoria Craft
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több magyar szülő kétségbeesetten keresi ADHD-s gyermeke számára a szükséges gyógyszert, mely már augusztus eleje óta nem elérhető a hazai patikákban. A figyelemzavaros hiperaktivitás kezelésére használt Bitinex nevű készítmény eltűnése komoly problémát okoz a családoknak, akik most más forrásokból próbálnak beszerezni hasonló gyógyszereket.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Nemzeti Gyógyszerészeti Központ szerint a Bitinex nevű gyógyszer forgalmazásában átmeneti gyártási probléma lépett fel, a forgalmazó pedig október 31-ig jelentette a hiányt. A szülőket azonban aggasztják azok a hírek, melyek szerint a gyógyszer állítólag nem felelt meg a minőségi előírásoknak, ami miatt kivonhatták a piacról. A hivatal egyelőre nem erősítette meg ezt az információt. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Több szülő is az internetes közösségekben próbált segítséget kérni, de a gyógyszertári készletek már hónapok óta üresek, és egyetlen helyettesítő készítményt sem találtak. Az ADHD-val küzdő gyermekek számára a Bitinex fontos segítség a koncentráció javításában, így a gyógyszer hiánya súlyos hatással lehet az iskolai teljesítményükre és mindennapi életükre egyaránt.

Az RTL-hez forduló szülők közül többen is próbáltak külföldön hozzájutni a szükséges készítményhez. Egy édesanya például Ausztriából szerezte be a Bitinexet, de jóval magasabb áron: míg Magyarországon támogatással 7 ezer forintba került egy hónapra, külföldről beszerezve már havi 30 ezer forintra rúgott a költség.

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központ közlése szerint a Bitinex hiánya nem csupán Magyarországot, de egész Európát érinti. A nagykereskedők folyamatosan keresik a külföldi forrásokat, ám a globális gyártási probléma miatt ezek is csak korlátozottan elérhetők. Ennek okán a szülők kénytelenek akár több országot is bejárni, hogy beszerezhessék a gyógyszert.

Az RTL megkeresésére ugyanakkor nem érkezett válasz arra a kérdésre, hogy miért nem forgalmaznak más, hasonló hatóanyagú készítményeket Magyarországon, ha azok külföldön elérhetők. A családok így továbbra is bizonytalan helyzetben vannak, és kénytelenek saját erőforrásaikra támaszkodni a megoldás érdekében.