Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,38 Ft
Euró
397,73 Ft
Font
477,56 Ft
Bitcoin
63,990 $

Madrid is megelégelte az e-rolleresek okozta káoszt, betiltják az e-rollerek bérlését

Ennyi volt, Madrid vezetése most unta meg a felelőtlen e-rolleresek kaotikus viselkedését.

...svg content...Fotó: Unsplash/Şahin Sezer Dinçer
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Madrid úgy döntött, hogy betiltja a mobilalkalmazásokon keresztül bérelhető e-rollereket, miután a városban működő három hivatalos szolgáltató egyike sem volt képes megfelelően szabályozni a felhasználók közlekedését és a járművek parkolását. José Luis Martinez-Almeida polgármester közleménye szerint a Lime, a Dott és a Tier Mobility cégek engedélyét októbertől vonják vissza, és Madrid nem is tervezi újabb engedélyek kiadását más üzemeltetők számára.

Martinez-Almeida kifejtette, hogy a szolgáltatók nem teljesítették azon követelményeket, melyeket a városvezetés a lakosok biztonságának garantálása érdekében meghatározott. A közleményben hangsúlyozták, a piac nem volt képes megfelelni a polgármesteri hivatal elvárásainak, ezért volt szükség a szolgáltatások felfüggesztésére. Soron kívül Marco Rossi elárulta, miért nem véd Gulácsi a következő meccseken

Az e-roller bérlési rendszerek nem csupán Madridban, hanem világszerte, így Magyarországon is masszív ellenérzéseket váltottak ki, mivel a felhasználók gyakran túl vakmerően közlekednek, illetve a rollerek parkolása is sok problémát okoz, hiszen gyakran zsúfolt közterületeken hagyják őket.

Madridban a bérelhető e-rollerek piacát 2023 májusában kezdték szabályozni, és csak három cég – az amszterdami Dott, a német Tier Mobility és az amerikai Lime – kapott engedélyt. Mindhárom üzemeltető 2000 roller használatát biztosíthatta.

A cégeknek kötelező lett volna megosztaniuk a közlekedési adatokat a városvezetéssel, és olyan technológiákat kellett volna bevezetniük, melyek garantálják, hogy a rollereket csak kijelölt helyeken lehessen leparkolni, valamint meg kellett volna akadályozniuk a járművek használatát gyalogosok számára fenntartott területeken vagy történelmi parkok környékén is. Ezen előírásokat azonban egyik szolgáltató sem teljesítette.

A cégek most a polgármesteri hivatal közlése szerint 20 napot kaptak a döntés elleni fellebbezésre, noha eddig egyik sem reagált a Reuters megkereséseire. Madrid ezzel a lépéssel Párizs példáját követi, ahol egy nyilvános konzultáció után már tavaly betiltották az e-roller bérlés lehetőségét.