Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Megjelent Pintér Sándor rendelete a kötelező tanárvizsgáról, mobiltiltásról

Kiderült például az is, hogy a pedagógusoknak a számonkérés során húsz kérdésből legalább tizenöt kérdésre helyesen kell válaszolni a sikeres teljesítéshez.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A társadalmi egyeztetés után szinte változatlan formában jelent meg a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter rendelete „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről”. Annak hatálya fő szabály szerint minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában foglalkoztatott pedagógusra kiterjed.

A részleteket illetően a 24.hu azt írja, az óvodapedagógusok az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismeretekből, a tanítók, tanárok a Nemzeti alaptantervből vizsgáznak. Pintér Sándor a tízórás távoktatás után vizsgázni küldi őket, ahol a sikeres teljesítéshez húsz kérdésből legalább tizenöt kérdésre helyesen kell válaszolni. A pedagógus sikertelen számonkérés esetén, a számonkérést kétszer megismételheti a képzési-számonkérési időszakban (a rendelet hatálybalépése és 2025. január 31. között).

A képzés elvégzéséről az Oktatási Hivatal a pedagógusnak tanúsítványt állít ki, amely megfelelt vagy nem felelt meg eredményt tartalmazhat. Hozzáteszik: a pedagógusnak a tanúsítványt – annak kézhezvételét követő három napon belül – be kell mutatnia a munkáltatónak. A pedagógusok teljesítményértékelésénél (TÉR) a képzést és eredményét figyelembe kell venni. De a cikkben azt is kiemelik: Pintér Sándor egy korábbi rendeletet úgy módosított, hogy előírta a pedagógusok mobiltelefon-használatát is.

A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja. Ez ugyanakkor nem érvényes a pedagógiai programban szereplő, iskolán kívüli programokon, valamint akkor, ha a pedagógus vagy más életét, testi épségét, vagyonát közvetlenül fenyegető veszély, szabálysértés, bűncselekmény csak telefonálással hárítható el, illetve a pedagógus vagy a gyermek, tanuló egészségügyi állapota miatt kell hívni valakit – írja a 24.hu.

A kötelező tanárvizsgára és Pintér Sándor terveire korábban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke is reagált, aki teljesen természetesnek nevezte a Belügyminisztérium elvárásait. Így azt is, hogy a tanár sem használhatja magáncélra tanítás közben a mobiltelefonját, hozzátéve: ő például be sem viszi a tanterembe a mobiltelefonját. De Horváth Péter olyannyira egyetért a tervezett szabályozással, hogy „nem is érti, miért kell erről rendeletet alkotni”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont más véleményen van a témát illetően.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.